NUNS i NDNV: Novinar nije dužan da otkrije izvor

NUNS i NDNV povodom saslušavanja Danila Redžepovića, urednika sajta „Teleprompter“, pozivaju nadležne organe da se pridržavaju Zakona o javnom informisanju i medijima jer je zaštita izvora osnova istraživačkog novinarstva i slobodnog protoka informacija u otvorenim, demokratskim društvima.

01. Oct 2015

NUNS i NDNVNezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), povodom saslušavanja Danila Redžepovića, urednika sajta „Teleprompter“, pozivaju nadležne organe da se pridržavaju Zakona o javnom informisanju i medijima jer je zaštita izvora osnova istraživačkog novinarstva i slobodnog protoka informacija u otvorenim, demokratskim društvima.

U članu 52 ovog zakona, koji se bavi novinarskom tajnom, kaže se da „novinar nije dužan da otkrije izvor informacija, osim podataka koji se odnose na krivično delo, odnosno učinioca krivičnog dela za koje je kao kazna propisan zatvor u trajanju od najmanje pet godina, ako se podaci za to krivično delo ne mogu pribaviti na drugi način“.

I Kodeks novinara Srbije jasno propisuje obavezu novinara da štiti izvor informacija i ističe suštinski značaj koji zaštita poverljivosti izvora informacija ima za slobodu medija i za bavljenje novinarskim poslom, pre svega za obaveštavanje javnosti o pitanjima od javnog interesa.

Danilo Redžepović, urednik sajta „Telepromptera“, saslušan je u sredu uveče povodom objavljivanja transkripta telefonskog razgovora između Bojana Pajtića, predsednika Demokratske stranke, i Lidije Udovički.

Nezavisno udruženje novinara Srbije
Nezavisno društvo novinara Vojvodine