Veljanovski: RTS ne emituje manjinske programe i krši zakon

Posted on by admin

Profesor Fakulteta političkih nauka iz Beograda Rade Veljanovski izjavio je danas da Radiotelevizija Srbije ne poštuje svoju zakonsku obavezu, jer ne emituje programe na manjinskim jezicima.

“Interesi nacionalnih manjina su važni. Za razliku od Radiotelevizije Vojvodine, RTS nema programe na jezicima nacionalnih manjina, iako je ta obaveza striktno propisana u zakonu”, rekao je Veljanovski na okruglom stolu u Novom Sadu.

On je ocenio da se javni servisi u Srbiji nisu do kraja transformisali iz državnih televizija u javne servise i dodao da u Zakonu o javnim servisima nedostaje odredba kako se obavlja javna kontrola u javnim medijskim servisima.

Prema njegovim rečima, medijsko tržište u Srbiji je tek u povoju, a u zemlji ima više medija nego što jedno ovakvo tržište može da podnese.

Veljanovski je ocenio da su u Srbiji evropski standardi, kad su mediji u pitanju, vidljiviji u zakonima nego li u praksi.

Dodao je da, kada su mediji u pitanju, mora da se vodi i računa o regionalnoj saradnji i dobrosusedskim odnosima.

“Mi nemamo dobru saradnju ni sa Hrvatskom, ni sa Bosnom i Hercegovinom ni sa Crnom Gorom. Politički pogledi su se nažalost prelili i u medijske”, kazao je Veljanovski.

Beta

1 Comment so far. Feel free to join this conversation.

  1. Lala 31. October 2015. at 12:12 PM - Reply

    A ti si bio glavni koji je gurao privatizaciju lokalnih medija i ukidanje manjinskiih emisij

Leave A Response