NUNS: Optužbe vlasti kao pritisak na medije

NUNS ponovo poziva predstavnike vlasti i političkih partija da na informacije koje mediji prenose ne reaguju optužbama na račun medija nego iznošenjem drugačijih i ubedljivijih činjenica i stavova.

05. Nov 2015

Reading Time: < 1 minute

255x160_79864-nunsNezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) ponovo poziva predstavnike vlasti i političkih partija da na informacije koje mediji prenose ne reaguju optužbama na račun medija nego iznošenjem drugačijih i ubedljivijih činjenica i stavova. Ovakav odnos prema medijima je oblik pritiska na medije, naročito ako dolazi od strane članova Vlade.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović optužio je juče medije da vode kampanju protiv vladajućeg bloka, posebno apostrofirajući TV N1 i list Kurir. Time se medijima šalje poruka da kritike i iznošenje podataka koji nisu po volji vladajućim krugovima nisu dobrodošli. To je suprotno principima demokratskog društva i slobode javne reči, koje članovi Vlade treba da štite.

Vlada, kako je ministar i najavio, treba da ispita sve navode koje mediji prenose. Ukoliko ministri unapred, dakle pre završetka istraga koju sami najavljuju, medije koji izveštavaju o potencijalno „škakljivim“ temama proglašavaju za nosioce negativnih kampanja i povezuju ih sa različitim centrima moći, sužava se prostor medijskih sloboda.

Sekretarijat NUNS-a
U Beogradu 05.11.2015.

Print Friendly, PDF & Email