NUNS: Suđenje za ubistvo Ćuruvije mora biti otvoreno za javnost

Nezavisno udruženje novinara Srbije očekuje da Sudsko veće Specijalnog suda, koje postupa u suđenju za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, odbaci zahtev Bezbednosno-informativne agencije (BIA) da se sa svedočenja dvojice bivših pripadnika Resora državne bezbednosti isključi javnost.

09. Dec 2015

Reading Time: < 1 minute

NUNSLOGO1Nezavisno udruženje novinara Srbije očekuje da Sudsko veće Specijalnog suda, koje postupa u suđenju za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, odbaci zahtev Bezbednosno-informativne agencije (BIA) da se sa svedočenja dvojice bivših pripadnika Resora državne bezbednosti isključi javnost.

NUNS smatra da ceo tok ovog suđenja treba da bude otvoren za javnost, jer se posle 16 i po godina mora utvrditi kompletna istina o ovom državnom zločinu.

NUNS podržava stav predsednika Komisije za istraživanje ubistava novinara Verana Matića da „ne postoji nijedan razlog da se traži od suda da zatvori za javnost svedočenje bilo koga u slučaju suđenja za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije“.

Ročište suđenja za ubistvo Slavka Ćuruvije, novinara i vlasnika listova Dnevni telegraf i Evropljanin, koje je trebalo da se održi juče u Specijalnom sudu, prekinuto je iako su došli pozvani svedoci, Branko Važić, bivši načelnik Četvrtog odeljenja beogradskog centra Resora državne bezbednosti, i Goran Živaljević, koji je u vreme ubistva bio radnik kontraobaveštajnog sektora tog centra.

Razlog za prekid suđenja je kontradiktorna odluka BIA kojom su ova dva svedoka oslobođena obaveze čuvanja državne tajne. U istoj odluci, međutim, traži se da se sa njihovih svedočenja isključi javnost.

Sekretarijat NUNS-a
U Beogradu 09.12.2015.

Print Friendly, PDF & Email