Poziv na promociju knjige „Kazna i zločin. Snage kolaboracije u Srbiji: odgovornost za ratne zločine (1941-1944) i vojni gubici (1944-1945)“

Posted on by admin

Drage koleginice i kolege,

Pozivamo Vas da nam se pridružite na promociji knjige „Kazna i zločin. Snage kolaboracije u Srbiji: odgovornost za ratne zločine (1941-1944) i vojni gubici (1944-1945)“ autora Milana Radanovića, u Medija centru Vojvodine u Zmaj Jovinoj 3/1, u četvrtak 11. februara u 19h.

U Beogradu je nedavno objavljena knjiga „Kazna i zločin. Snage kolaboracije u Srbiji: odgovornost za ratne zločine (1941-1944) i vojni gubici (1944-1945)“ autora Milana Radanovića u izdanju Rosa Luxemburg Stiftung Southeast Europe.

Nova studija Milana Radanovića o ratnim zločinima snaga kolaboracije u Srbiji detaljno analizira teror nad pripadnicima Narodnooslobodilačkog pokreta, ali i civilnog stanovništva. Opširna analiza arhivske građe i sekundarne literature nam pruža temeljiti uvid u počinjene zločine četničkih formacija Draže Mihailovića i oružanih snaga Nedićeve vlade. U knjizi se rekonstruiraju i neki važni aspekti iz historije ravnogorskog pokreta koje revizionistička historiografija ignorira, naročito kada je riječ o ukazivanju na značaj dviju amnestija iz 1944. i demistifikaciji mita o gubitcima četnika maja 1945.

Iz predgovora:

„Milan Radanović napisao je kapitalno djelo o nasilju i zločinima kolaboracionističkih snaga u Srbiji tokom Narodnooslobodilačkog rata, i to u vrijeme sveopšte političke amnezije i agresivnog antikomunističkog pohoda novih elita, kako na prostoru cjelokupne Evrope tako i u mikrokosmosu postjugoslavenskih republika.”

Na promociji će govoriti:

Milan Radanović – autor knjige
Krunoslav Stojaković – urednik izdanja
Dr Milivoj Bešlin – istoričar i jedan od recenzenata knjige
Mr Srđan Milošević – Istoričar
Mr Vojislav Martinov – Istoričar
Moderira Daško Milinović

Vidimo se!

Leave A Response