Koalicija: Javnim nabavkama krše i obesmišljavaju medijske zakone

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja ukazuje da pojedine opštine i dalje krše i obesmišljavaju medijske zakone tako što sredstva za javno informisanje dodeljuju putem javnih nabavki.

16. Mar 2016

Reading Time: 2 minutes

medijska_koalicija_logoKoalicija novinarskih i medijskih udruženja (NUNS, UNS, NDNV, ANEM i Lokal pres) ukazuje da pojedine opštine i dalje krše i obesmišljavaju medijske zakone tako što sredstva za javno informisanje dodeljuju putem javnih nabavki. Koalicija zato poziva Ministarstvo kulture i informisanja i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave da upotrebe sve zakonske mehanizme, ali i svoj autoritet, kako bi se sprečile ovakve zloupotrebe.

Koalicija smatra da zbog nedostatka adekvantne reakcije državnih organa na kršenje Zakona o javnom informisanju i medijima na lokalnom nivou, odnosno zbog njihovog nesankcionisanja, pojedine lokalne samouprave nesmetano nastavljaju sa praksom otvorenog izigravanja zakonskih odredbi.

Opština Plandište je, recimo, i ove godine, suprotno medijskim zakonima i uz zloupotrebu sistema javnih nabavki, raspisala javnu nabavku u sferi informisanja, i to u visini od 1,7 miliona dinara bez PDV-a. Ista opština je i prošle godine na isti način prekršila zakon, a Koalicija novinarskih i medijskih udruženja joj je tada uputila i javni dopis u kojem je skrenula pažnju na to.

Koalicija podseća da je nedavno reagovala i povodom nezakonite odluke Grada Požarevca da raspiše javnu nabavku za medije, i tražila od lokalnih vlasti da od toga odustanu i da, u skladu sa zakonom, raspišu javni konkurs za sufinansiranje projekata od javnog interesa u oblasti javnog informisanja. Zahtev Koalicije Grad Požarevac je ignorisao i dodelio 3,2 miliona dinara medijima za usluge informisanja.

Plandište i Požarevac nisu jedine lokalne samouprave koje, putem javnih nabavki, plaćaju reklamiranje svog rada, obesmišljavajući na taj način suštinu medijskih reformi, koja se sastoji u drugačijem, nediskriminatornom sufinansiranju javnog interesa u sferi javnog informisanja, putem javnog konkursa i kroz rad nezavisnih stručnih komisija. Koalicija ponovo skreće pažnju da javni interes ne predstavlja “praćenje rada organa lokalne samouprave”, već da je on precizno definisan u Zakonu o javnom informisanju i medijima.

Imajući sve ovo u vidu, Koalicija novinarskih i medijskih udruženja smatra da bi dva ministarstva trebalo u najkraćem roku javno da saopšte preciznu definiciju šta može, a šta ne može biti predmet javnih nabavki u sferi informisanja, kao i da zajednički predoče javnosti šta će preduzeti protiv onih lokalnih samouprava koje krše medijske zakone.

Beograd/Novi Sad/Kragujevac, 16. mart 2016. godine

Udruženje novinara Srbije (UNS)
Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS)
Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV)
Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM)
Udruženje lokalnih nezavisnih medija Lokal pres

Print Friendly, PDF & Email