Vojvođanske NVO: Urbicid i nasilje protiv kulturnog nasleđa u Novom Sadu

Vojvođanske nevladine organizacije smatraju da rušenje zgrade Komunalne banke u centru Novog Sada, koja je bila pod zaštitom države kao spomenik od kulturno-istorijskog značaja, a zarad gradnje solitera od 13 spratova, predstavlja - urbicid i nasilje protiv kulturnog nasleđa.

28. Mar 2016

Reading Time: 2 minutes

komunalna_bankaVojvođanske nevladine organizacije smatraju da rušenje zgrade Komunalne banke u centru Novog Sada, koja je bila pod zaštitom države kao spomenik od kulturno-istorijskog značaja, a zarad gradnje solitera od 13 spratova, predstavlja – urbicid i nasilje protiv kulturnog nasleđa.

Novi soliter će drastično narušiti izgled centra Novog Sada, a osim što je u suprotnosti sa svakom urbanističkom logikom, iza njega stoje brojne veoma sumnjive radnje i interesi.

Podsećamo da su novosadske arhitekte prošlog leta uputile otvoreno pismo Gradu u kojem su od gradskih vlasti tražili da se stopira promena urbanističkog plana koji će omogućiti rušenje zgrade banke i izgradnju solitera. U pismu su naveli i da će ova promena “osakatiti vizuelni sklad strogog centra grada”. Mediji su pisali i o sumnjivim okolnostima pod kojim je gradska vlasti naprasno unela izmene u urbanistički plan kako bi omogućila ovu “investiciju”, pritom odbijajući sve, brojne stručne primedbe, koje su upućivale čak i pojedine gradske institucije.

Vojvođanske NVO ponavljaju pitanje koje su brojni stručnjaci i građani već postavljali, a ono glasi: zašto je gradska vlast, i u čijem interesu, odlučila da uništava kulturno nasleđe grada? Pitanje koje interesuje građane jeste i ko stoji iza ove investicije i u kojoj meri su njegovi poslovni interesi vezani za vladajuću stranku? Takođe, pitanje je šta će biti sa jermenskim spomenikom, odnosno Nadgrobnim spomenikom jermenske porodice Čenazi?

Gradska vlast je i u ovom slučaju demonstrirala osionost i spremnost da otvoreno gazi interese Novog Sada i njenih građana, a način na koji se izvode radove prilikom rušenja banke takođe je van svih propisa, jer se pešaci usmeravaju na ulicu kojom se odvija automobilski saobraćaj, čime se ugrožava njihova bezbednost.

Vojvođanske NVO ukazuju na činjenicu da se planiraju još neke “velike investicije”, kao recimo ona koja se najavljuje u okolini SPENS-a, na sportskom kompleksu. Smatramo da je potrebna široka građanska akcija ukoliko želimo da sprečimo dalje uništavanje Novog Sada.

Novi Sad, 28. mart 2016.

Centar za regionalizam, Novi Sad
Građanska akcija, Pančevo
Zelena mreža Vojvodine, Novi Sad
Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Novi Sad
Građanski fond Panonija, Novi Sad
Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Beograd-Novi Sad
Centar za interkulturnu komunikaciju, Novi Sad
Vojvođanski građanski centar, Novi Sad
Centar građanskih vrednosti, Subotica
Centar za afirmaciju slobodne misli, Sremski Karlovci
NGO authentic vojvodina, Subotica
Pokret za očuvanje kulturnog nasleđa Save Subotica
Volonterski centar Vojvodine, Novi Sad
Pokret gorana Novog Sada
Iz kruga – Vojvodina, Novi Sad
Kulturanova, Novi Sad

Print Friendly, PDF & Email