NUNS i NDNV: Neprihvatljivo obrazloženje za smenu Slobodana Arežine

NUNS i NDNV neprijatno su iznenađeni smenom direktora programa RTV-a Slobodana Arežine, a obrazloženje za njegovu smenu smatramo u potpunosti neprihvatljivim.

05. May 2016

Reading Time: 2 minutes

NUNS i NDNVNezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine neprijatno su iznenađeni smenom direktora programa RTV-a Slobodana Arežine, a obrazloženje za njegovu smenu smatramo u potpunosti neprihvatljivim.

Novi Upravni odbor RTV-a Arežinu je smenio sa obrazloženjem da je utvrđen “pad gledanosti televizijskog programa”. NUNS i NDNV podsećaju da u ocenjivanju rada javnog servisa gledanost ne sme da bude jedini, čak ni dominantan kriterijum. Za razliku od komercijalnih televizija, kvalitet javnog servisa se ocenjuje po nivou profesionalizma i ostvarivanju javnog interesa u informisanju građana.

Upravo je Slobodan Arežina dao veliki doprinos vraćanju ugleda RTV-a, približavajući je onome što bi trebalo da bude javni servis u službi građana. O tome svedoče, između ostalog, i analize međunarodnih posmatrača koji su RTV svrstali među one medije koji su imali uravnotežen i nepristrasan pristup izbornom ciklusu.

NUNS i NDNV traže od Upravnog odbora RTV-a da javno prezentuje podatke o gledanosti, koji su bile povod za smenu, ali i da jasno saopšti javnosti da li je gledanost jedini kriterijum kojim bi trebalo da se rukovodi medijski javni servis ili je to – profesionalno informisanje u skladu sa javnim interesom.

NUNS i NDNV izražavaju ozbiljnu sumnju u stručnost i političku nepristrasnost novog Upravnog odbora, koji je izabran u periodu dok je Regulatorno telo za elektronske medije radilo u okrnjenom sastavu, bez predstavnika AP Vojvodine i NVO sektora.

Sumnju u političku pozadinu smene Slobodana Arežine, koji je na ovo mesto izabran na javnom konkursu pre manje od godinu dana, pojačava činjenica da je odluku upravni odbor doneo odmah po konstituisanju, i to neposredno posle izbora koji su u Srbiji održani na svim nivoima, kao i posle kritika koje su na račun javnih servisa, posebno RTV-a, iznosili predstavnici republičke vlasti.

NUNS i NDNV su veoma zabrinuti za kvalitet programa RTV-a u narednom periodu, s obzirom na činjenicu da nam biografija novopostavljene VD direktorke programa Slavice Subotić Braun nikako ne uliva poverenje.

Novi Sad, 5. maj 2016.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS)
Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV)

Print Friendly, PDF & Email