Novinari RTV-a: Nejasne kadrovske promene narušavaju naš ugled

UO odluku o smeni Arežine doneo neposredno nakon održavanja izbora na svim nivoima i nepunih godinu dana nakon što je novo rukovodstvo izabrano na četvorogodišnji mandat

09. May 2016

Reading Time: 2 minutes

rtvOko 50 urednika i novinara Radio-televizije Vojvodine uputilo je danas otvoreno pismo javnosti i upozorilo da se na tom pokrajinskom javnom medijskom servisu dešavaju “nagle i nejasno obrazložene” kadrovske promene, koje bi, kako su ocenili, mogle da naruše teško stečeni ugled te medijske kuće.

Oni su naveli da je RTV posvećenim i predanim timskim radom, vođeni principima profesionalnog i objektivnog informisanja, uspeo smo da tokom proteklih godina podigne kvalitet svog programa, o čemu svedoče brojna domaća i međunarodna priznanja, kao i brojne popularne i ugledne emisije i dobre ocene međunarodnih posmatrača za nepristrasno izveštavanje o izborima.

“Smatramo neobičnim to da Upravni odbor odluku o smeni direktora programa (Slobodana Arežine) donosi neposredno nakon održavanja izbora na svim nivoima i nepunih godinu dana nakon sprovođenja javnog konkursa na kojem je novo rukovodstvo izabrano na četvorogodišnji mandat”, navodi se u saopštenju.

Ocenjuje se da u takvim okolnostima, iznenadne kadrovske promene mogu da naruše poverenje građana u javni servis koji bi trebalo da služi javnom interesu i postavlja standarde profesionalnog izveštavanja.

“Građanima koji finansiraju javni servis i uopšte javnosti skrećemo pažnju na to da gledanost ne bi trebalo da bude kriterijum za javni servis, jer mu konkurencija nisu komercijalne televizijske kuće. Uloga javnog servisa je da obrazuje, zabavlja i informiše, u skladu sa najvišim estetskim i profesionalnim standardima, a ne da podilazi ukusu”, piše u saopštenju.

Urednici i novinari su naveli da ne žele da se bave kadrovskim rešenjima, već odbranom principa i rezultata svoga rada, s ciljem da se sačuva atmosfera u kojoj će moći da nastave da rade oslobođeni političkih pritisaka.

“Jedino tako će RTV moći profesionalno i odgovorno da nastavi da obavlja ulogu prokrajinskog javnog servisa”, navodi se u saopštenju za javnost.

Pismo su potpisali Aleksandar Reljić, Marina Fratucan, Klara Kranjc, Tanja Jordović, Vanja Đurić, Sanja Kljajić, Milica Kravić, Tamara Srijemac, Svetlana Božić Krainčanić, Kristina Šarić, Marija Stokuća, Miroslav Zadrepko, Branka Dragović Savić, Darko Šper, Radoslavka Žigić, Marija Marić, Vesna Spasojević, Jelena Vukmanović, Nevena Bogdanović, Milena Madžgalj, Milena Dragović, Dragan Gmizić, Ivan Ilić.

Potpisnici su i Ljubica Gojgić, Igor Damjanić, Aristea Stakić, Duško Vujović, Marko Jakovljev, Nebojša Parkić, Nina Banjac, Nina Martinović, Sanja Homa, Stojče Stoleski, Nenad Jovićević, Predrag Novković, Alma Kovčić, Dušan Majkić, Boris Šuman, Maja Živanović, Vladimir Čvorkov, Predrag Ćurčija.

Među potpisnicima su i protagonisti kultne humorističke serije “Državni posao”, Nikola Škorić, Dimitrije Banjac, Dejan Ćirjaković, kao i poznati radijski voditelji Mladen Urdarević i Daško Milinović.

(Autonomija)

Print Friendly, PDF & Email