Udruženja: Serija političkih smena na RTV-u

Događaji na RTV-u u potpunosti podsećaju na početak devedesetih i tzv. jogurt-revoluciju, kada je sa tadašnje Radio-televizije Novi Sad (RTNS) otpušteno, na prinudni odmor poslano ili marginalizovano nekoliko stotina najuglednijih urednika i novinara koji nisu želeli da se stave u službu Miloševićevog režima

18. May 2016

Reading Time: 2 minutes
rtvNovinarska i medijska udruženja najoštrije osuđuju nove smene na Radio-televiziji Vojvodine i ističu da su one posledica političkog pritiska i instrumentalizacije ovog javnog servisa od strane vlasti.
Posle smene programskog direktora Slobodana Arežine i ostavke, očigledno pod političkim pritiskom, generalnog direktora Srđana Mihajlovića – juče popodne je smenjeno i sedam urednika informativnog programa RTV-a, a konstantovana je i ostavka glavne i odgovorne urednice Prvog programa Televizije Novi Sad Marjane Jović. Očekuje se da će danas i narednih dana biti nastavljeno sa “čišćenjem” ove kuće od “nepodobnih” urednika i novinara, a smene se sprovode potpuno neprimereno, telefonskim pozivima i usmenim nalozima.
Događaji na RTV-u u potpunosti podsećaju na početak devedesetih i tzv. jogurt-revoluciju, kada je sa tadašnje Radio-televizije Novi Sad (RTNS) otpušteno, na prinudni odmor poslano ili marginalizovano nekoliko stotina najuglednijih urednika i novinara koji nisu želeli da se stave u službu Miloševićevog režima.
Potpisnici saopštenja pozivaju međunarodne i nevladine organizacije da se oglase povodom ovog političkog nasilja koju vlast sprovodi nad Radio-televizijom Vojvodine, njegovim urednicima i novinarima, i ističu da događaji u ovoj kući u potpunosti dezavuišu ideju javnog servisa i pokazuju pravo lice vlasti u Srbiji.
Ovim smenama dovodi se u pitanje dalje funkcionisanje RTV-a, a potpisnici saopštenja najavljuju da će preduzeti akcije u znak protesta protiv ovih skandaloznih događanja, te da će o tome pravovremeno obavestiti javnost.

Nezavisno udruženje novinara Srbije NUNS
Nezavisno društvo novinara Vojvodine NDNV
Asocijacija nezavisnih elektronskih medija ANEM
Asocijacija lokalnih nezavisnih medija Local Press
Asocijacija onlajn medija AOM
 
Beograd-Novi Sad-Niš-Kragujevac, 18. maj 2016.
Print Friendly, PDF & Email