Korhec priznao da je pogrešio zbog smene glavnog urednika Mađar soa

Posted on by admin

tamas_korhecJedan od osnivača civilne organizacije Mađarski pokret (MP) Tamaš Korhec izjavio je danas da je pre pet godina, kada je bio na čelu Mađarskog nacionalnog saveta (MNS), pogrešio zbog učešća u smeni bivšeg glavnog i odgovornog urednika jedinog dnevnog lista na mađarskom jeziku Mađar so, Čabe Presburgera.

“Vreme je dokazalo da sam ja tada u svojoj proceni pogrešio. Nije se radilo samo o jednom personalnom rešenju i to je bio loš kompromis prihvatiti takvu odluku. Kada čovek greši, onda treba i da prizna da je pogrešio. Ta odluka je tada bila deo težnji da se kompletna medijska sloboda u mađarskim medijima postepeno uguši”, rekao je Korhec novinarima u sedištu Mađarskog pokreta.

On je kazao da je i tada javno rekao da je pogrešio kada je učestvovao u jednoglasno donetoj odluci Predsedništva Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) o smeni Presburgera.

“Tada sam, za razliku od drugih, javno priznao da imam ogromne dileme i problem sa tom odlukom, ali sam tada smatrao da je to jedan prihvatljiv kompromis i da se radi o jednom personalnom rešenju”, rekao je Korhec.

Prema njegovim rečima, razlog za Presburgerovu smenu nisu bili propusti u radu, nego to što on nije hteo da prihvati direktive iz stranke.

“Možda sam tada mogao da izazovem konflikt između MNS i SVM, koji je mogao doći do moje glave, ali bez obzira na to, ako to posmatram iz današnje perspektive, trebao sam to uraditi”, kazao je Korhec.

On je rekao i da se danas više ne skriva da je u pitanju obračun MSN-a i SVM-a sa neistomišljenicima u medijima na mađarskom jeziku i dodao da su ti koraci suprotni Zakonu o javnom informisanju i medijima i da predstavljaju novi korak u ugrožavanju medijskih sloboda i direktan atak na egistenciju samih novinara.

Korhec je naveo da je nedavno otpušten i Peter Kokai, koji je sedam godina bio glavni i odgovorni urednik Mađar soa, a u odluci se kao razlog navodi njegovo prisustvo na konferenciji za štampu u MP-a u Budimpešti.

“Kokai je bio zadužen za marketing u Mađar sou i nije se bavio novinarskim delom posla. Mislim da novinarstvo i politički angažman nisu najsrećnije rešenje. Smatram da bi u ovakvoj situaciji novinar trebalo da zamrzne svoj status u mediju u kojem radi”, rekao je Korhec.

Korhec je pozvao članove Mađarskog pokreta i građane da iskažu solidarnost sa grupom novinara Mađar soa i Het Napa koji su izloženi političkim pritiscima.

(Autonomija)

Leave A Response