AOM: Vlast da reaguje na napade na novinare, ili ćemo je smatrati saučesnikom

Asocijacija onlajn medija najoštrije osuđuje najnovije pretnje koje su upućene redakciji KRIK-a i novinarki Dragani Pećo i zahteva od države da napokon preduzme mere kojima će se zaustaviti kontinuirano ugrožavanje bezbednosti novinara u Srbiji.

16. Jul 2016

Reading Time: 2 minutes

CenzuraAsocijacija onlajn medija najoštrije osuđuje najnovije pretnje koje su upućene redakciji KRIK-a i novinarki Dragani Pećo i zahteva od države da napokon preduzme mere kojima će se zaustaviti kontinuirano ugrožavanje bezbednosti novinara u Srbiji.

Iako su pretnje novinarima i nasilje nad njima postale naša svakodnevica, nadležni organi nisu našli za shodno ni da javno osude ove napade, a kamoli da preduzmu nešto više u cilju njihovog sankcionisanja. To nam samo može govoriti da su razna osnivanja komisija za bezbednost novinara i protokoli za njihovu zaštitu, u skladu sa potrebama evropskih integracija, samo isprazna, licemerna politička forma bez ikakve sadržine.

Ukoliko državni organi i dalje budu pasivno posmatrali nasilje nad novinarima i njihovo zastrašivanje, ili pak budu donosili apsurdne sudske presude po kojima pretnje smrću proglašavaju “izražavanjem mišljenja” – AOM će smatrati da vlast stoji iza ovih incidenata, odnosno da je otvorila sezonu lova na “nepodobne” novinare, ali i uopšte kritičko mišljenje i izražavanje.

Tim pre jer se na meti zastrašivanja isključivo nalaze novinari i mediji koji nisu bliski vlastima, odnosno oni koji profesionalno i kritički izveštavaju o političkim i društvenim fenomenima.

Novinarka Dragana Pećo i redakcija KRIK-a dobili su pretnje putem društvenih mreža, u kojima im je poručeno da ih „treba postrojiti i streljati kao strane agente u Srbiji“. Takođe, poručeno im je i sledeće: “Ko ste vi da tražite podatke o radnom stažu za predsednika države i vlade, pa jebo vam pas majku izdajničku više“, kao i „kada budete došli da tražite te podatke, doći ću i ja tamo da vam se najebem majke“.

Redakcija KRIK-a je došla do podataka o identitetu jednog izvršioca, a čitav slučaj prijavila Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

Očekujemo da nadležni organi hitno otkriju identitet osoba koje su pretile i da se neće ponoviti nedavni slučaj presuda Višeg i Osnovnog suda u Nišu, gde su sudije poruku osobe potpisane kao “Krle utoka” da “novinare Južnih vesti treba zapaliti” okarakterisale kao – “izražavanje mišljenja”, a ne kao pretnju.

Podsećamo da je ovo samo nastavak zastrašujuće kampanje protiv KRIK-a, njegovih urednika i novinara, u kojoj aktivno učestvuju predstavnici vlasti i ljudi bliski njima.

AOM će o ovom, još jednom napadu na svoju članicu obavestiti sve domaće i međunarodne organizacije koje se bave zaštitom slobode izražavanja i bezbednošću novinara, a pružiće joj i punu podršku u ostvarenju svojih prava pred domaćim i, eventualno, međunarodnim sudovima.

(AOM)

Print Friendly, PDF & Email