Sejdinović: Ulazak u NATO značio bi otklon od Rusije

Posted on by admin

licni-stavPredsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović, izjavio je da bi za Srbiju bilo dobro da udje u NATO pakt, jer bi to zančilo “otklon od Rusije, koja joj je zapravo neprijatelj”.

“Bez obzira što sam pacifista, mislim da bi sa real-političke tačke gledišta ulazak u NATO značio za Srbiju zbog unutrašnjih prilika i jačanja nekih demokratskih procesa, a ono što je jako važno zančio bi i otklon od Rusije, koja je Srbiji dugo godina zapravo jedan veliki neprijatelj”, kazao je Sejdinović u internet izdanju emisije “Lični stav”.

Kako je Sejdinović objasnio, model vladavine stranke Jedinstvena Rusija Vladimira Putina, je interesantan i zbog poredjenja sa drugim zemljama, jer izgleda kao da ga neko “prodaje kao franšizu”.

Prema njegovim rečima, Jedinstvena Rusija donosi kombinaciju nacionalizma, koji je nekada povezan sa religijom, a nekada ne, i biznisa, krupnog kapitala i korupcije, uz pomoću kojih uspešno vlada.

“Ta vladavina prati i žestoki obračun sa opozicijom i bilo kakvim alternativama. Ali ono što plaši jeste da taj način vladavine nije slučajan, jer imamo primere Erdogana u Turskoj, Orbana u Mađarskoj, primer Makedonije, koji su veoma slični i ovome što imamo u Srbiji”, rekao je Sejdinović.

On je dodao da i u Srbiji vladajuća Srpska napredna stranka i Aleksandr Vučić, proverava svoje političke poteze i popularnost kod ciljne grupe koja je neobrazovana ili slabo obrazovana na isti način to radi i Putin u Rusiji.

“Ovi primeri otvaraju jedno mnogo ozbiljnije pitanje, a to su zapravo dometi demokratskog sistema, ne samo kod nas, već i u celom svetu”, objasnio je Sejdinović.

Emisija “Lični stav” emituje se na istoimenom Jutjub (YouTube) kanalu.

BETA

Leave A Response