NDNV: Otvoreni rasizam i pozivi na linč izbeglica i migranata na zvaničnoj FB stranici Mađar soa

Nezavisno društvo novinara Vojvodine upozorava javnost da na zvaničnoj fejsbuk stranici Mađar soa, lista koji izdaje Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine, dominiraju otvoreni rasizam i pozivi na linč izbeglica i migranata.

02. Oct 2016

Reading Time: < 1 minute

ndnv_logo_fbNezavisno društvo novinara Vojvodine upozorava javnost da na zvaničnoj fejsbuk stranici Mađar soa, lista koji izdaje Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine, dominiraju otvoreni rasizam i pozivi na linč izbeglica i migranata.

Nažalost, ovakve sadržaje uredništvo Mađar soa ne samo da ne uklanja već ih, naprotiv, svojom uređivačkom politikom podstiče, aktivno učestvujući u stvaranju moralne panike u zastrašujućoj kampanji za referendum o obaveznim kvotama za razmeštanje migranata u zemljama Evropske unije, koji se danas održava u Mađarskoj, a na kojem pravo glasa imaju i građani Vojvodine sa dvojnim državljanstvom.

NDNV podseća da je u tekstovima u Mađar sou, listu koji je praktično glasilo SVM-a, već dolazilo do drastičnih kršenja novinarskih etičkih normi, pre svega u izveštavanju o izbegličkoj krizi.

Podsećamo takođe da je u ovom listu nedavno izvršena još jedna politička čistka u nizu i da su iz njega oterani oni novinari koji su se protivili stranačkoj instrumentalizaciji lista i uopšte neprofesionalnoj i neetičkoj uređivačkoj politici.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Novi Sad, 2. oktobar 2016.

Print Friendly, PDF & Email