Peković i Vozarević članovi Saveta REM-a

Poslanici nisu izabrali kandidate koje su predložila udruženja čiji su ciljevi ostvarivanje slobode izražavanja i zaštite dece (Milana Antonijevića i Snežanu Stojanović-Plavšić), kao što nisu izabrani ni Biljanu Ratković Njegovan (na predlog udruženja izdavača elektronskih medija i udruženja novinara) ni Sinišu Isakova (predlog Odbora Skupštine Vojvodine).

14. Oct 2016

Poslanici Skupštine Srbije danas su izabrali Gorana Pekovića i Đorđa Vozarevića za članove Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM).

Gorana Pekovića su predložila udruženja izdavača elektronskih medija i udruženja novinara u Republici Srbiji i za njega je glasalo 135 poslanika.

Đorđa Vozarevića je predložio nadležni odbor Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine i za njega je glasalo takođe 135 poslanika.

Poslanici nisu izabrali nijednog od kandidata koje su predložila udruženja čiji su ciljevi ostvarivanje slobode izražavanja i zaštite dece. Ova udruženja su predložila Milana Antonijevića i Snežanu Stojanović-Plavšić.

Za članove Saveta REM-a kandidati su bili i Biljana Ratković Njegovan (na predlog udruženja izdavača elektronskih medija i udruženja novinara) i Siniša Isakov (predlog Odbora Skupštine Vojvodine).

Pre dvadesetak dana, Nezavisno udruženje novinara Srbije javno je izrazilo “veliko razočarenje” zbog činjenice da se među kandidatima za članove Saveta REM-a našao i Goran Peković ukazujući na “nečiju želju da se Peković po svaku cenu izabere u REM”. NUNS je zbog toga ocenio “da Goran Peković ne treba postane član REM-a jer način na koji to pokušava da se uradi s pravom izaziva sumnje koje bi mogle da predstavljaju ozbiljnu smetnju kredibilitetu ovog veoma važnog regulatornog tela”.

Biografije novih članova Saveta REM-a
(Izvor: www.Istinomer.rs )

Goran Peković

Rođen je 1962. godine u Beogradu.
Završio je Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu.

Redovni je profesor Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu. Na osnovnim studijama i master studijama predaje Televizijsku produkciju, Menadžment i marketing televizije, Kreativnu produkciju, a na specijalističkim studijama „Reklama i mediji“ predmet Oglašavanje, mediji i društvo. Prema podacima sa sajta IMDb, već 15 godina “pozajmljuje” glas u raznim crtanim filmovima i reklamama, između ostalih i Fredu Kamenku, Majstor Bobu, Betmenu, Ekšnmenu i Dušku Dugoušku.

Član je Političkog saveta Socijaldemokratske stranke na čijem čelu je Boris Tadić. Predsednik je Upravnog odbora “Specijalne Olimpijade Srbija”. Osnivač je i predavač na smeru Produkcija umjetnosti, Akademije umjetnosti u Banja Luci.

Za člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije prvi put je izabran 16. decembra 2009. godine i mandat mu je trajao do decembra 2015. godine. Peković je u jesen iste godine bio kandidat sportskih organizacija za člana Saveta REM kojeg predlažu organizacije za prava dece i slobodu govora. U višemesečnom postupku koji se zakomplikovao zbog pokušaja vladajuće većine da Peković bude jedan od dva kandidata o kojima će se Skupština Srbije izjasniti, Peković je odlukom organizacija civilnog društva ipak završio na trećem mestu, iza direktora Yukom-a Milana Antonijevića i dečjeg psihologa i bivše narodne poslanice Snežane Stojanović Plavšić.

Međutim, nakon vanrednih parlamentarnih izbora u aprili 2016. i formiranja nove vlade koju predvodi SNS, Peković zajedno sa Biljanom Ratković Njegovan, sada postaje kandidat za člana Saveta REM kojeg predlažu udruženja izdavača elektronskih medija i udruženja novinara u Srbiji. Većina poslanika Skupštine Srbije je 14. oktobra 2016. godine podržala Gorana Pekovića.
Kada su mediji 2012. preneli optužbe Ujedinjenih regiona Srbije da je Peković kandidat DS-a u Savetu REM-a, zbog zahteva REM-a da se ukinu spotovi URS-a u kojima se spominju vodeći srpski investitori, Peković je to demantovao i naveo da je izabran na predlog NVO.

U žižu javnosti dospeo je i početkom decembra 2013. kada je obrazlagao odluku REM da opomene novinara RT Vojvodina i autore emisije “Razgibavanje” na radiju B92, koja je ubrzo nakon toga i zauvek skinuta sa programa.

“Savet Republičke radiodifuzne agencije apsolutno nije prekoračio svoja ovlašćenja kad je izrekao opomenu Radio-televiziji Vojvodina i Radiju B92, jer se radilo o tome da su oba emitera prekršila zakon”, izjavio je Goran Peković. (Novi magazin 5.12.2013. godine)

Podsećanja radi, RTV je opomenuta zbog “neprofesionalnog, pristrasnog i neobjektivnog pristupa autora i voditelja Lasla Tota, tokom emisije Intervju s predsednicom Kosova Atifete Jahjagom jer je “protivno profesionalnim pravilima propustio da potpitanjima reaguje na očigledne neistine koje je izrekla Atifete Jahjaga”.

Radiju B92 mera opomene izrečena je zato što je, u jednoj od zabavnih emisija “Mentalno razgibavanje”, korišćen ekstremizam i uvredljiv govor, a čime je narušeno dostojanstvo ličnosti i funkcije predsednika Srbije.

Na pitanje zašto je Radiju B92 izrečena mera opomene zbog emisije zabavnog karaktera u kojoj se dva autora svaki dan poigravaju ličnostima i funkcijama, on je odgovorio da Savet RRA “reaguje uvek kad nešto izlazi iz okvira onoga što se zove humor”.
“Ne može niko reći da RRA guši kreativnost novinara ako su oni nešto skinuli sa Jutjuba i emitovali kao šalu, a nije šala ako se institucija predsednika republike dovodi u vezu sa krivičnim delom, i to odurnim krivičnim delom podvođenja maloletnika”, rekao je Peković.

On je istakao da nisu tačne primedbe da je RRA reagovao u ovom slučaju samo zato što je reč o predsedniku republike Tomislavu Nikoliću i dodao da su “vrlo osetljivi i kad su u pitanju drugi primeri nemorala”.

Bio je Predsednik Nadzornog odbora Sava Centra i član komisije za kulturu grada Beograda.

Đorđe Vozarević

Rođen je 1965. godine u Sremskoj Mitrovici.
Đorđe Vozarević Đorđe Vozarević

U zvaničnoj biografiji dostavljenoj Regulatornom telu za elektronske medije (REM) navodi da je diplomirao sociologiju na katedri za sociologiju i filozofiju u Novom Sadu. U biografiji podvlači da je takođe studirao filozofiju i diplomirao na katedri za marksizam.

Magistar je nauka iz oblasti medija, a zvanje je stekao na Privrednoj akademiji Novi Sad.
Karijeru je započeo 1993. kao profesor sociologije, filozofije i ustava i prava građana u Hemijskoj i Građevinskoj školi u Novom Sadu.

Od 2000. godine radi u JP Gradski informativni centar (GIC) Apolo. Najpre je bio urednik produkcije, zatim saradnik za istraživanje javnog mnenja u okviru ovog preduzeća.

Od 2003. do 2010. bio je rukovodilac i urednik televizije u GIC Apolo, da bi još godinu dana proveo na mestu glavnog i odgovornog urednika televizije Apolo.

Od 2011. godine je rukovodilac i urednik odeljenja internet i infokanal u ovom javnom preduzeću, a na tom mestu je ostao i nakon privatizacije Apola 2015. kada je GIC kao jedini ponuđač kupilo preduzeće “Srbijadanas” koje rukovodi istoimenim sajtom.
Član je Upravnog odbora RTS od 2011. godine. U januaru 2015. godine izabran je po drugi put na istu poziciju i on je jedini član prethodnog UO javnog servisa koji je reizabran.

Skupština Srbije izabrala ga je 14. oktobra 2016. za člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) kao kandidata resornog odbora Skupštine Vojvodine.