Mediji identifikuju žrtve nasilja

Posted on by admin

NUNSLOGO1Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) osuđuje sve češću praksu intervjuisanja osoba koje su žrtve krivičnih dela ili su njihovi bliski srodnici.

Nakon žene koja je bila žrtva izuzetno surovog porodičnog nasilja, TV Pink je u nedelju uveče, u udarnom terminu, emitovala intervju s majkom 13-ogodišnje devojčice koju je zaveo pedofil. Iste takve razgovore, uz fotografije i puna imena i prezimena sagovornica, prethodno je objavilo i nekoliko štampanih medija.

Emitovanje i objavljivanje ovakvih intervjua, bez ikakve zaštitite identiteta onih s kojima se razgovara, predstavlja grubo kršenje Kodeksa novinara Srbije. Ovaj dokument novinarima nalaže da ne zloupotrebljavaju neznanje ili emotivni status svojih sagovornika, ali i da ne otkrivaju identitet žrtve ili povrede njeno dostojanstvo.

U ovim slučajevima, jasno je otkriven identitet osoba koje zbog svoje bezbednosti i nastavka normalnog života nisu smele da budu javno identifikovane. Takođe, osobe koje nemaju svest o moći medija i posledicama svog pojavljivanja u njima, iskorišćene su kao način za privlačenje gledalaca, bez obzira što bi ta nenadana “slava” mogla da im ugrozi bezbednost i život u sredinama iz kojih dolaze.

NUNS smatra da ovakvi intervjui ne spadaju u domen informisanja u javnom interesu, već bezobzirnu eksploataciju žena koje bi zbog onoga što doživljavaju, trebalo da budu posebno zaštićene u medijima.

NUNS je, zbog emisije, “Crna hronika”, emitovane u nedelju, 16. oktobra, podneo prijavu Regulatornom telu za elektronske medije (REM) protiv TV Pink.

Sekretarijat NUNS-a
Beograd, 17. oktobar 2016.

Leave A Response