Građanska Vojvodina: Srbija podržava politiku nagrađivanja ratnih zločinaca u RS

Građanska Vojvodina smatra da je nedopustivo i neprihvatljivo to što se potpredsednik Skupštine Srbije Veroljub Arsić nije ogradio od dodele plaketa osuđenima i optuženima za ratne zločine u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

27. Oct 2016

Reading Time: < 1 minute

gradjanska_vojvodinaKoalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina smatra da je nedopustivo i neprihvatljivo to što se potpredsednik Skupštine Srbije Veroljub Arsić nije ogradio od dodele plaketa osuđenima i optuženima za ratne zločine u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Umesto da napusti salu i jasno poruči da se ne slaže sa tim sramnim činom, Arsić je ostao na toj “svečanosti” i tako poručio da se slaže sa plaketama koje su dodeljene osuđenim ratnim zločincima Biljani Plavšić i Momčilu Krajišniku, kao i optuženom za genocid Radovanu Karadžiću.

Institucije Republike Srpske još jednom su duboko povredile osećanja žrtava i njihovih porodica. Na taj način, one iznova stvaraju međuetničke i međureligijske podele i nepoverenje i poručuju da se od ratne politike nikada nije odustalo, a da im na pamet ne pada suočavanje s prošlošću. Srbija svojim aktivnim nečinjenjem podržava takvu pogubnu politiku, koja vodi u nove sukobe.

Četvrtak, 27. oktobar 2016.

Građansku Vojvodinu čine:

Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Novi Sad
Centar za regionalizam, Novi Sad
Građanska akcija, Pančevo
Zelena mreža Vojvodine, Novi Sad
Građanski fond Panonija, Novi Sad
Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Beograd/Novi Sad
Centar za interlkulturalnu komunikaciju, Novi Sad
Vojvođanski građanski centar, Novi Sad
Centar građanskih vrednosti, Subotica

Print Friendly, PDF & Email