Mediji civilnog društva – uputstvo za upotrebu

U publikaciji ćete pronaći uvide u iskustva razvijenih zemalja sa civilnim medijima, pravni okvir za delovanje ovih medija u Srbiji, kao i u mogućnosti zadovoljavanja prava i potreba nacionalnih i drugih manjina kroz ova glasila.

14. Nov 2016

Reading Time: 2 minutes

korice-za-webNezavisno društvo novinara Vojvodine, u saradnji sa Medijskim odeljenjem Misije OEBS-a u Srbiji, izradilo je vodič kroz medije civilnog društva, pokušavajući da predstavi stručnoj i široj javnosti ovaj medijski fenomen koji je u zemljama razvijene demokratije značajno oruđe građana u zadovoljavanju javnog interesa u sferi javnog informisanja, a kod nas nedovoljno poznat i svakako nedovoljno korišćen model medijskog organizovanja. U publikaciji ćete pronaći uvide u iskustva razvijenih zemalja sa civilnim medijima, pravni okvir za delovanje ovih medija u Srbiji, kao i u mogućnosti zadovoljavanja prava i potreba nacionalnih i drugih manjina kroz ova glasila. Takođe ćete naći praktične saveta kako da zasnujete i organizujete menadžment ovih medija, koji su najefikasniji modeli upravljanja i pronalaženja sredstava za rad, potom informacije kako programski i finansijski kreirati, realizovati i pratiti medijske projekte.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine dugo već promoviše ovaj medijski model, a sigurni smo da će vreme pred nama, pogotovo u kontektu kontinuiranog razvoj tehnoloških mogućnosti, pozitivno uticati na svest građana, novinara, nevladinih organizacija i regulatornih tela o značaju razvoja medijske scene civilnog društva. Polako shvatamo da mediji civilnog društva mogu biti značajna alternativa stranačkim i korporativnim medijima koji imaju agendu potpuno suprotnu javnom interesu. Model medija civilnog društva od neprocenjivog značaja je i za manjinsko, višejezično, regionalno i lokalno informisanje, i upravo zbog toga čudi činjenica da se dugo ignorisao ne samo od strane vlasti i regulatornih tela, već i od predstavnika manjinskih zajednica i civilnih organizacija.

Publikaciju u pdf formatu možete preuzeti ovde.

Print Friendly, PDF & Email