Dodeljene Godišnje medijske nagrade za toleranciju Poverenika i OEBS-a

Ove godine je po prvi put dodeljena i nagrada za najbolji studentski rad, a pobednice su studentkinje Dunja Funduk i Teodora Gavrilović za tekst „Žene na muškom zadatku“ koji je objavljen u „Žurnalistu“.

16. Nov 2016

Reading Time: 2 minutes

U okviru Godišnje konferencije „Prvi regionalni forum tela za ravnopravnost Jugoistočne Evrope“ po drugi put su dodeljene Godišnje medijske nagrade za toleranciju Poverenika za zaštitu ravnopravnosti i OEBS-a.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković i šef misije OEBS-a Andrea Oricio naglasili su značaj i ulogu medija u izgradnji tolerantnog društva, bez diskriminacije.

Šefica kabineta poverenice Antigona Andonov rekla je da se žiri potrudio da, od velikog broja pristiglih radova, izdvoje najbolje, u skladu sa dobrom novinarskom praksom, medijskom etikom i standardima koji su zadati konkursom.

Ona je, međutim, istakla da, iako su mediji tokom godine obilovali sadržajima koji su se odnosili na porodično i partnersko nasilje, na konkurs se nije prijavio ni jedan novinar ili novinarka koji je, poštujući profesionalne i etičke standarde, obradio ovu temu bez senzacionalizma, viktimizacije i relativizacije.

Nakon obrazloženja žirija, poverenica Janković i šef misije OEBS-a Oricio uručili su nagrade nagrađenim novinarima i novinarkama.

U kategoriji „štampa/Online“ prvu nagradu dobila je novinarka agencije BETA Bojana Milovanović za tekst objavljen u nedeljniku Novi magazin „Starost kao novi početak“. Drugo mesto zauzeo je novinar CINS-a Filip Rudić za članak „Deca izbeglice u opasnosti od iskorišćavanja“, dok je treću nagradu dobila novinarka dnevnog lista Danas Jelena Diković koja se bavila položajem LGBT zajednice u tekstu „Od pretnji smrću do udarca u glavu, stomak i kičmu“.

U kategoriji „reportaža“, žiri je odlučio da prvu nagradu dodeli novinarki i urednici Novog magazina Nadeždi Gaće za televizijsku reportažu „Oni pomeraju granice – život u otvorenoj sredini“. Drugu nagradu osvojili su novinari VICE-a Srbija Olivera Milenković i Miško Bilbija za emisiju „Dubravko“ iz serijala „Jedan život“. Novinarka RTS-a Tatjana Manojlović dobitnica je treće nagrade u ovoj kategoriji i to za reportažu „Život i standardi: Pravo na pravdu“.

Za „radio/TV prilog“, prvu nagradu dobila je novinarka RTS-a Biljana Radulović za prilog „U Srbiji 19000 ljudi lišeno poslovne sposobnosti“. Drugu nagradu dobila je novinarka TV B92 Jelena Kikić za prilog „Deca prosjaci – osim sažaljenja, da li možemo još nešto“. Novinar televizije N1 Adam Santovac dobitnik je treće nagrade, a bavio se položajem pripadnika LGBT zajednice u prilogu „LGBT Parada može i drugačije“.

Ove godine je po prvi put dodeljena i nagrada za najbolji studentski rad, a pobednice su studentkinje Dunja Funduk i Teodora Gavrilović za tekst „Žene na muškom zadatku“ koji je objavljen u „Žurnalistu“.

Print Friendly, PDF & Email