NDNV: Grad Novi Sad novcem građana plaća naprednjačke medije

Posted on by admin

Nezavisno društvo novinara Vojvodine ukazuje javnosti da je, i ove godine, Grad Novi Sad ogromnu većinu novca namenjenu finansiranju medijskih sadržaja od javnog interesa dodelio medijima bliskim Srpskoj naprednoj stranci, čime je još jednom – sada već tradicionalno – obesmislio proces konkursnog sufinansiranja javnog interesa u sferi javnog informisanja.

Dugo već vremena manje-više ista konkursna “stručna” komisija medijima raspoređuje novac poreskih obveznika, a očigledno da je jedini kriterijum za članstvo u njoj – politička podobnost i poslušnost. Nikako se drugačije ne može objasniti činjenica da su skoro dve trećine novca poreskih obveznika na konkursu koji je bio raspisan 11. oktobra ove godine i bio otvoren samo osam dana – dobili dva projekta, odnosno režimski list “Dnevnik” i Novosadska TV, medij koji je prošao kroz “čudnu” privatizaciju i dospeo u ruke vladajuće stranke.

Od 50 pristiglih predloga projekata, “stručna” komisija, koja bi po zakonu trebalo da bude sastavljena od nezavisnih medijskih stručnjaka i medijskih radnika, odabrala je 18 projekata, među kojima su, pored Dnevnika i Novosadske TV, i Večernje novosti i niška televizija Kopernikus, takođe vlasti bliski mediji, kao i pojedine stručnoj javnosti nedovoljno poznate produkcijske kuće.

Pored očigledne partijske pristrasnosti, jasno je da su pojedini članovi komisije bili i u sukobu interesa. Sama činjenica da u komisiji, kao medijski stručnjak (!), u nekoliko konkursnih procesa, sedi jedan od vodeći naprednjačkih političkih analitičara Dragomir Anđelković – najbolje govori i o stručnosti i o profesionalnosti njenog rada.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine će, na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, tražiti uvid u sve predloge projekata podnete na ovaj javni konkurs, kao i obrazloženje odluke “stručne” komisije. Takođe, ohrabrujemo one medije i produkcijske kuće koji su oštećeni ovakvim radom komisije da razmotre mogućnost pokretanja upravnog spora pred Upravnim sudom, kako bi zaštitili svoje interese.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Novi Sad, 1. decembar 2016.

Leave A Response