Broj novinara u zatvorima u porastu

Reporteri bez granica (RSF) danas su objavili godišnji izveštaj o zatvorenim novinarima, novinarima koji se drže kao taoci ili su nestali

13. Dec 2016

Reading Time: 2 minutes

RSF-Logo-EnglishReporteri bez granica (RSF) danas su objavili godišnji izveštaj o zatvorenim novinarima, novinarima koji se drže kao taoci ili su nestali.

Situacija se dramatično pogoršava. Ukupno 348 novinara u svetu trenutno je u zatvorima – šest odsto više nego pre godinu dana. Broj zatvorenih profesionalnih novinara u Turskoj porastao je za 22 odsto u odnosu na prethodno učetvorostučeni broj zatvorenih novinara nakon propalog državnog udara u julu.

Više od 100 novinara i medijskih radnika je u turskim zatvorima. RSF su do objavljivanja ovog izveštaja utvrdili da je najmanje 41 novinar zatvoren iz razloga koji se odnosi na njihov novinarski rad. Porast autoritarnosti predsednika Edrogana ogleda se i u porastu napada na medijske kuće koje su osnivane da bi se utišala kritika na predsednika.

Stotine turskih novinara izvođeno je na sud pod optužbom za “vređanje predsednika” ili za “terorizam”. Neki su zatvoreni bez ikakvih optužbi. Broj zatvaranih novinara bez optužbi i dalje je u rastu.

Pored Turske, najviše zatvaranih novinara je u Kini, Iranu i Egiptu. U ove četiri države zatvoreno je dve trećine od ukupnog broja zatvorenih novinara u svetu.

Izveštaj beleži i ukupno 52 novinara koji se drže kao taoci. Ove godine svi su iz zone konflikta na Bliskom istoku. Najviše je iz Sirije i Iraka, i tzv. Islamske države u kojoj se drži 21 novinar kao taoc.

Kao odgovor na sve veću opasnost sa kojom se susreću mediji i novinari, RSF je pozvao na kreiranje pozicije “specijalnog predstavnika za sigurnost novinara” koji bi trebao da direktno bude povezan sa kancelarijom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija.

Kompletan izveštaj Reportera bez granica možete preuzeti ovde.

Print Friendly, PDF & Email