NDNV: Dve godine konstantnih pretnji autorima “Ličnog stava”, država ne reaguje

Posted on by admin

Nezavisno društvo novinara Vojvodine zahteva od nadležnih državnih organa da napokon počnu da ispunjavaju svoje zakonske obaveze i uzmu u zaštitu autore popularne web emisije “Lični stav”, Nenada Mihailovića i Bojana Babića, koji već dve godine konstantno dobijaju pretnje, među kojima je veliki broj otvorenih pretnji smrću. Takođe, zahtevamo da se pod hitno identifikuju, procesuiraju i adekvatno kazne oni koji im prete.

Iako su Mihailović i Babić u protekle dve godine redovno policiji i Posebnom tužilaštvu za visokotehnološki kriminal prijavljivali desetine pretnji smrću, državni organi do sada nisu reagovali, ako se u to ne računa uzimanje izjave u slučaju jedne od pretnji.

Sistematsko ćutanje države može jedino da se razume kao svojevrsna podrška ugrožavanju sigurnosti onih koji su prepoznati kao kritičari vlasti i političkih i društvenih devijacija.

NDNV podseća da je Nenad Mihailović osoba sa 100 odsto telesnog invaliditeta, kao i da je, zajedno sa Bojanom Babićem, osnivač Udruženja građana GOOSI – Gej organizacije osoba sa invaliditetom. Pored pretnji i uvreda koje skoro svakodnevno dobijaju putem interneta, verbalnom nasilju su izloženi i na ulici.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Novi Sad, 5. januar 2017.

3 Comments so far. Feel free to join this conversation.

Leave A Response