Miladin Suvajdžić svedočio u slučaju Ćuruvija

Pripadnik Zemunskog klana Miladin Suvajdžić svedočio je danas u slučaju za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije.

16. Jan 2017

Zemunski klan, čiji sam bio član, dobio je naređenje od Dušana Spasojevića da ubijemo one koji su ubili Ćuruviju, rekao je danas, u Specijalnom sudu, svedočeći Miladin Suvajdžić.

On je naveo da se to odnosilo na Miroslava Kuraka i Ratka Romića, optužene na suđenju za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije da su neposredni izvršioci.

Na početku glavnog pretresa, Suvajdžić je potvrdio da je u postupku za zaštitu svedoka, jer je bi svedok saradnik u predmetu antentat na premijera Zorana Đinđića, zemunski klan i za trgovinu drogom Firma.

Suvajdžić je ispričao da je od drugih pripadnika klana čuo da je ubistvo Kuraka i Romića tražio Milorad Ulemek Legija, pri čemu je za sebe rekao da je imao ulogu da obezbedi logistiku, telefone i kola za praćenje.

Legija je omogućio Spasojeviću, šefu klana, tu moć koju je imao na beogradskim ulicama, rekao je Suvajdžić opisujući odnos Ulemeka i Spasojevića.

Suvajdžić je naveo da je, prema rečima Ulemeka, prilikom pratnje Kurak izmakao klanu, a nešto kasnije Spasojević je rekao da se akcija obustavlja jer se Ulemek nešto dogovorio sa Kurakom.

Suvajdžić je izjavio da je ovo isto ispričao u Sablji, ali da policajci koji su ga saslušavali nisu o tome dalje ispitivali.

Suvajdžić je ispričao, odgovorajući na pitanja odbrane, da je Mile Luković Kum, pripadnik klana iz njegovog vrha, rekao da je on lično ubio Ćuruviju.

Međutim, kako je naglasio, to je bilo neposredno posle atentata na Đinđića, kada je “Kum bio sasvim lud i pričao da je izvršio još masu ubistava, tako da ga nije shvatao ozbiljno”.

Klan je, svedočio je Suvajdžić, posle petooktobarskog “prevrata” 2000. godine na kratko pratio nekadašnjeg šefa Državne bezbednosti (DB) Radomira Markovića, prvooptuženog za ubistvo Ćuruvije, ali se brzo odustalo od toga.

On nije znao zašto je planirano ubistvo Markovića, ali misli da to tražio neko iz opozicije i da Ulemek to nije privatio.

Suvajdžić je ispričao da je klan 2002. pratio Jovicu Stanišića, šefa DB pre Markovića, kako bi ga ubio, ali se odustalo jer ih je Stanišić primetio.

Mislim da je planirano njegovo ubistvo, jer je podržavao neke ljude koji nisu bili dobri sa Ulemekom i Spasojevićem, rekao je Suvajdžić. Nakon Suvajdžića svedočiće nekadašnji načelnik Uprave kriminalističek policije Rodoljub Milović.

(Danas)