Zbog pretnji predsedniku HND-a podignuta optužnica za zločin iz mržnje

Tužilaštvo je Golubana optužilo zbog težeg oblika pretnje za koji zakon predviđa zatvorsku kaznu od šest meseci do pet godina.

19. Jan 2017

Opštinsko državno tužilaštvo u Zlataru podiglo je optužnicu za zločin iz mržnje protiv Ivana Golubana, uhapšenog u novembru prošle godine zbog slanja pretećih sms poruka predsedniku Hrvatskog novinarskog društva Saši Lekoviću.

Goluban je uhapšen krajem novembra prošle godine, nakon čega je odlukom sudije istrage zagrebačkog Županijskog suda zadržan u jednomesečnom istražnom zatvoru zbog opasnosti od ponavljanja dela.

Tužilaštvo je Golubana optužilo zbog težeg oblika pretnje za koji zakon predviđa zatvorsku kaznu od šest meseci do pet godina. Položaj mu otežava i činjenica da je pretnje Lekoviću tužiteljstvo opisalo i kao zločin iz mržnje.

Nakon objave informacije da je Goluban pritvoren zbog toga što mu je slao preteće sms poruke, Leković je izjavio kako nije bitan on ni uhapšeni, već je problem u eskalaciji govora mržnje i pretnji čiji su “glavni pokretači” deo političara i “oni koji sebe zovu novinarima”.

(Hina)