NUNS i NDNV: Skandalozne sudske presude protiv novinara Cvetkovića

Presude predstavljaju primer dubokog nerazumevanja međunarodnih i domaćih standarda slobode izražavanja i slobode medija.

14. Mar 2017

Reading Time: < 1 minute

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) smatraju da su presude Osnovnog suda u Vršcu, tačnije sudije Cvete Kajević Grubišić, kojima je novinar Stefan Cvetković osuđen na ukupno 2 godine i 3 meseca zatvora i na novčanu kaznu od 2,15 miliona dinara – u potpunosti skandalozne i da moraju da budu poništene na višim sudskim instancama.

Zahtevamo takođe da nadležna pravosudna tela procene da li je sudija koja je donela ovakve presude uopšte kompetentna da obavlja sudijsku dužnost.

Dodatno nas zabrinjava činjenica da su ove presude donete na osnovu privatnih krivičnih prijava funkcionera Srpske naprednke stranke u Vršcu, i to koordinatora SNS-a za južni Banat Branka Malovića, predsednika opštine Alibunar Predraga Belića, kao i funkcionera SNS-a Dejana Simeunovića, što može biti znak da je sud poslužio sam kao sredstvo obračuna sa nepodobnim novinarom.

Presude predstavljaju primer dubokog nerazumevanja međunarodnih i domaćih standarda slobode izražavanja i slobode medija, izazivajući ozbiljnu sumnju u Ustavom garantovanu nezavisnost sudova.

O ovoj presudi obavestićemo i međunarodne organizacije, od kojih ćemo zahtevati da reaguju na presude koje su u potpunoj suprotnosti sa sudskom praksom Evropskog suda za ljudska prava, kao i sa usvojenim konceptom medijskih sloboda u demokratskim društvima.

Beograd-Novi Sad, 14. mart 2017.

Nezavisno udruženje novinara Srbije
Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Print Friendly, PDF & Email