Podrži RTV: Vučić na RTV pričao dve trećine vremena u samo jednim vestima

Pokret je u saopštenju upozorio i da je RTV u više navrata u predizbornom bloku informativnih emisija predstavljala samo jednog kandidata.

21. Mar 2017

Reading Time: 2 minutes

Pokret Podrži RTV uputio je danas više od trideset novih pritužbi Regulatornom telu za elektronske medije (REM) na predizborno izveštavanje Radio-televizije Vojvodine (RTV), jer je taj javni medijski servis u samo jednim vestima kandidatu Aleksandru Vučiću dao više od dve trećine vremena.

Pokret je u saopštenju upozorio i da je RTV u više navrata u predizbornom bloku informativnih emisija predstavljala samo jednog kandidata, takodje Vučića, a na dan njegovog predizbornog mitinga u Novom Sadu 18. marta, u vestima u podne prvi put u predizbornom bloku emitovala i uključenje uživo sa takvog dogadjaja.

“Istog dana RTV je emitovao i vanredne vesti, bez stvarne potrebe, koje su trajale deset minuta, a kandidat Vučić je u izbornom bloku tih vesti govorio čak šest minuta i 20 sekundi, čime je postao apsolutni rekorder medju predsedničkim kandidatima”, piše u saopštenju.

Pokret je dodao da ni u vanrednim vestima nisu predstavljeni drugi kandidati, a da takvim “nebalansiranim i navijačkim izveštavanjem”, javni servis krši više članova Zakona o elektronskim medijima i Zakona o javnim medijskim servisima, kao i odredbe Pravilnika Regulatornog tela za elektronske medije.

“Dajući prednost i najviše prostora jednom kandidatu, RTV je prekršila zakonsku obavezu da besplatno i jednako predstavlja sve, diskriminisala je deset predsedničkih kandidata i stavila ih u neravnopravan položaj u odnosu na Vučića”, piše u saopštenju.

Kako se navodi, zakoni jasno govore da je takvim izveštavanjem RTV narušila i načelo nepristrasnog i potpunog informisanja gradjana, pluralizam političkih ideja i pravo gledalaca da budu informisani o njima.

“Izborni proces u Srbiji time je dovela do apsurda, jer gradjanima nije omogućila da dobiju istinite, blagovremene, potpune i nepristrasne informacije na osnovu kojih će moći da donesu odluku izbornog dana, što je njena ključna uloga u izbornom procesu”, navodi Podrži RTV.

Taj pokret je pozvao rukovodstvo RTV da odmah počne da se pridržava profesionalnih i etičkih standarda, zakona i pravilnika regulatora u kampanji.

Podrži RTV je apelovao i na sve gradjane da se uključe u praćenje izveštavanja medija tokom izborne kampanje, da obaveštavaju taj pokret o nepravilnostima koje uoče ili da uz pomoć formulara na sajtu REM-a sami podnesu prijave.

“To je jedini način da nateramo REM da radi svoj posao, nakon njihove skandalozne odluke da, uprkos zakonskoj obavezi, ne nadziru rad emitera tokom predsedničke kampanje”, dodaje se u saopštenju.

(Beta)

Print Friendly, PDF & Email