Napadnuti novinar i kamerman TV Valjevo prilikom snimanja

Incident je zabeležila GoPro kamera koja je bila na kolima i koja je sve vreme snimala, a na snimku se može videti kako je nekoliko njih nasrnulo na Lučića i Ristovića.

18. Apr 2017

Reading Time: 2 minutes

Radnici i čovek koji se predstavio kao vlasnik jednog od kamenoloma u blizini Valjeva fizički su napali novinara i snimatelja TV Valjevo plus koji su bili na radnom zadatku.

Predrag Lučić, glavni i odgovorni urednik televizije, koji je bio na terenu sa snimateljem Vasilijem Ristovićem, kaže da su, nakon protesta meštana sela Prijezdića zbog tri kamenoloma u blizini Valjeva, otišli da snime jedan od njih i naprave pokrivalice za prilog. Međutim, čim su stigli, odmah ih je napalo nekoliko radnika i čovek koji je rekao da je vlasnik kamenoloma, uz psovke i pretnje, tvrdeći da je u pitanju privatni posed i da nemaju prava tu da snimaju.

„Ne znam ni sam zašto su nas napali. Ušli smo tamo da snimamo, nije pisalo da je zabranjeno. Čovek je prišao, krupan jedan čovek i veoma bahat, i počeo najstrašnije da preti i psuje. To što sam čuo danas, to pas s maslom ne bi pojeo. Pretio je i rekao: ‘Novinarčiću, ko ti je dao 100 evra da dođeš da snimaš ovde’“, prepričava Lučić.

Incident je zabeležila GoPro kamera koja je bila na kolima i koja je sve vreme snimala, a na snimku se može videti kako je nekoliko njih nasrnulo na Lučića i Ristovića, guralo ih, vuklo za jakne, da bi u jednom trenutku jedan od njih Lučića udario pesnicom u leđa. „Pokušao je dva-tri puta da me udari, i na kraju me je i udario. Evo, sad me bole leđa“, kaže on.

Snimatelju Ristoviću su pokušavali da otmu kameru, i uspeli su da uzmu bateriju iz nje, ali je on pre toga izvukao karticu i tako sačuvao snimljeni materijal. „Ovaj dečko je bio prinuđen da mu da bateriju. On je mlad dečko, i nekom ko je mnogo verziraniji u toj priči, kad skoče petorica na njega, ne bi bila prijatna situacija“, kaže Lučić.

Direktorka televizije Branka Jevtić za Cenzolovku kaže da je jedan od radnika snimatelju preteći poručio: „Mlad si, pazi kad izađeš u grad“. Ona dodaje i da se na snimku na Jutjubu to ne vidi, ali je kamera zabeležila i trenutak kada su radnici primetili GoPro kameru i počeli da je čupaju, delimično je oštetivši.

Odmah nakon incidenta pozvana je patrola koja je izašla na teren i legitimisala napadače, a sutra će Lučić i Ristović dati izjavu u policiji i dostaviti materijal sa GoPro kamere, nakon čega će biti odlučeno kako će se dalje procesuirati ovaj slučaj.

(Cenzolovka)

Print Friendly, PDF & Email