Dan slobode medija iz ugla Oradija

Omladinski radio obaveštava, sa žaljenjem, da će posle dve i po godine postojanja biti prinuđen da promeni koncept i smanji obim programa, zbog odluke menadžmenta RTV-a da prepolovi broj angažovanih saradnika na našem radiju

03. May 2017

Reading Time: 2 minutes

U interesu javnosti, poštujući građane koji plaćaju pretplatu a s ciljem da informišemo publiku, Omladinski radio obaveštava, sa žaljenjem, da će posle dve i po godine postojanja biti prinuđen da promeni koncept i smanji obim programa, zbog odluke menadžmenta RTV-a da prepolovi broj angažovanih saradnika na našem radiju.

Godinu dana posle Radio bitke i pobede u tom međunarodnom takmičenju u organizaciji italijanskog RAI-a, na najboljoj evropskoj radio stanici više ne radi mladi voditeljski par Sofija Balać i Vukašin Kartalović, koji su tu prestižnu titulu doneli građanima Srbije. U proteklih godinu dana prekinuta je saradnja sa još pet dragocenih saradnika Omladinskog radija. Reč je, većinom, o mladim novinarkama koje su tek završile fakultet ili su na završnim godinama studija i predstavnici su generacije kojoj se Omladinski radio obraća. One su bile glavni motor redakcije.

Iskusni novinar Igor Mihaljević, čiji tekstovi su bili među najčitanijima na sajtu, takođe više nije u našem timu. Svi oni na O radio došli su posle konkursa, gde su u velikoj konkurenciji ocenjeni kao najbolji. Gotovo sve odluke o prestanku angažovanja saradnika O radija donete su bez ikakvih konsultacija i znanja glavnog i odgovornog urednika medija, uključujući i onu da emisija Alarm sa Daškom i Mlađom više neće buditi publiku Omladinskog radija. Posle dve i po godine zajedničkog rada na stvaranju kvalitetnog medija namenjenog mladima, prinuđeni smo da nastavimo bez polovine saradnika.

Poštujući pravila profesije i etičke standarde, vođeni idejom negovanja vrednosti, isticanja pozitivnih primera mladih i uspešnih pojedinaca, O radio bio je na putu ostvarenja svoje misije – da postane virtuelno okupljalište mladih. Verovali smo da titula Omladinske prestonice mladih koja stiže u Novi Sad, dodatno obavezuje O radio, deo javnog servisa građana Vojvodine, da nastavi jačim tempom. U novonastalim okolnostima gotovo sve pada u vodu.

S obzirom na to da su kolegijum generalnog direktora i Upravni odbor RTV-a usvojili program rada Omladinskog radija za ovu godinu, a da je nakon toga otpušteno gotovo pola redakcije, postavlja se pitanje kako će preostali ispuniti zadato. Na žalost, kvalitet i obim našeg programa u budućnosti ne može biti onakav na koji ste navikli. Nadamo se razumevanju i verujemo da se ova situacija mogla (i može) prevazići.

Redakcija Omladinskog radija

Print Friendly, PDF & Email