NUNS zatražio od članova Saveta REM-a da podnesu ostavke

"U čijem interesu radi aktuelni sastav Saveta REM-a?", zapitao je NUNS.

16. May 2017

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) zatražilo je danas od članova Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) da podnesu ostavke zato što ne obavljaju dužnosti propisane Zakonom o elektronskim medijima.

To staleško udruženje je ponovljeni zahtev za ostavke članova REM obrazložilo i njihovim “brojnim skandaloznim propustima u radu”. “Poslednji dokaz da Savet REM-a ne radi svoj posao jeste i sudbina nekoliko desetina žalbi građana na predizborne programe elektronskih medija, među kojima se brojne odnose na nesrazmernu zastupljenost Aleksandra Vučića u programima nacionalnih emitera”, naveo je NUNS.

Navodi se i da REM “postupajući po prijavama građana, nije pokretao postupak već je žalbe prosleđivao emiterima koji su se, kako navode mediji, očekivano izjašnjavali sa ‘nisam kriv'”.

NUNS je naveo i da je REM odgovore emitera prosleđivao podnosiocima žalbi i time okončavao “postupak” po pritužbama građana.

“U odgovorima je izostao bilo kakav stav ili mišljenje REM-a, ili nalaz stručne službe za nadzor i monitoring u kojoj radi bezmalo 50 ljudi”, dodaje se u saopštenju.

NUNS je ukazao i da je “takvim (ne)radom REM samo potvrdio svoju odluku o odustajanju od nadzora nad radom emitera tokom predizbornih kampanja, iako je to jedna od njegovih najvažnijih obaveza”.

Podseća se i “da REM nije reagovao u toku predizborne kampanje kada su pojedine televizije sa nacionalnim i regionalnim dozvolama za rad, posebno TV Pink i Studio B, u informativnim emisijama najgrublje kršile predizborna pravila tako što su otvoreno navijale za Vučića, dok su drugi predsednički kandidati izvrgavani ruglu”.

“Iz REM-a se proturala laž da postupanje povodom takvih očiglednih kršenja zakona nije njegova obaveza”, naveo je NUNS.

To udruženje je podsetilo da u Zakonu o elektronskim medijima jasno stoji da REM, kao samostalno i nezavisno telo, vrši javna ovlašćenja sa ciljem “unapređenja kvaliteta i raznovrsnosti usluga elektronskih medija, doprinosi očuvanju, zaštiti, i razvoju slobode mišljenja i izražavanja u cilju zaštite interesa javnosti”.

“U čijem interesu radi aktuelni sastav Saveta REM-a?”, zapitao je NUNS.

(Beta)