Big Band

Zahvaljujući Trepči, decenijskoj tradiciji i ekipi entuzijasta, u Mitrovici osamdesetih godina nastaje Big bend, muzički sastav kakav nemaju Skoplje i Podgorica. Bend koji je bio atrakcija u celoj tadašnjoj državi – Jugoslaviji.

24. Jun 2017

Reading Time: 2 minutes

U filmu je predstavljeno drugo lice Kosovske Mitrovice, mesta na Kosovu koje je nakon rata 1999. godine poznato kao podeljeni grad i glavno mesto sukoba između Srba i Albanaca. Poslednjih 18 godina vesti o ovom gradu su bivale i svetski poznate i nije bilo moguće videti drugu stranu medalje. A ta druga strana jeste da nisu samo loše vesti išle u svet već je taj isti svet dolazio i danas dolazi u ovaj grad – da sluša džez i bluz. Muzika je bila ali i ostala univerzalni jezik muzičarima, ljubiteljima džeza, bluza, rokenrola i umetnosti uopšte.

Glavni “krivac” za raznolik muzički sadržaj u Mitrovici je bila Trepča koja je u prošlom veku privlačila strane eksperte da u njoj rade a samim tim i utiču na kreiranje načina života u ovom gradu.

Zahvaljujući Trepči, decenijskoj tradiciji i ekipi entuzijasta, u Mitrovici osamdesetih godina nastaje Big bend, muzički sastav kakav nemaju Skoplje i Podgorica. Bend koji je bio atrakcija u celoj tadašnjoj državi – Jugoslaviji.

Šta je spojilo predsednika komiteta, studente, profesore, Srbe, Albance, Turke, Bošnjake? Kako su profesionalne i nacionalne razlike ostale u senci njihovih muzičkih instrumenata i dirigentske palice prvog među jednakima – Pere Rakića? Da li su mitrovački muzičari bili glavne face u gradu a i šire? Na koji način se politika, kojom se nisu bavili, umešala u njihov život, rasturila Big bend i Jugoslaviju? Ovo su neka od pitanja na koja autor filma pokušava da da odgovor kroz naraciju, zanimljive anegdote glavnih aktera i korišćenje arhivskih snimaka.

Poslednji nastup benda je bio na međunarodnom džez festivalu u Mitrovici 1989. godine. Stigle su i devedesete godine a sa njima su probe muzičara postajale ređe, sve dok nisu utihnuli tromboni, saksofoni, gitare i počele da ođekuju eksplozije. Mali rudarski grad, umesto ponosa, postaje simbol podele na sever i jug, na Srbe i Albance, na dobre i loše momke. Kako su se Gazi, Pera, Isko, Ergin, Neško snašli u tom kolektivnom ludilu, nastavili da komuniciraju notama koje su im univerzalni jezik i iznad svega – ostali ljudi?

Autorka: Sanja Sovrlić

Big Band from Stvarni ljudi on Vimeo.

Print Friendly, PDF & Email