AOM: Upravni sud potvrdio nezakonitost odluke Ivana Tasovca

Presuda Upravnog suda samo još jedan dokaz da je tadašnji ministar tom odlukom ne samo prekršio, već i obesmislio Zakon o javnom informisanju i medijima

16. Aug 2017

Reading Time: 2 minutes

Asocijacija onlajn medija smatra da je presuda Upravnog suda u Nišu, kojom se poništava prošlogodišnja odluka Ivana Tasovca da portalu Južne vesti dodeli manji iznos od onoga koji je predložila konkursna komisija – samo još jedan dokaz da je tadašnji ministar tom odlukom ne samo prekršio, već i obesmislio Zakon o javnom informisanju i medijima.

AOM podseća da je tadašnji “tehnički ministar” Tasovac, i pored protivljenja stručne javnosti, doneo odluku kojom je izmenio devet predloga stručne komisije za podršku medijskim projektima, i to tako što je nekima odobrio manje novca, nekima više, a nekima u potpunosti ukinuo podršku.

Upravni sud je u obrazloženju presude, donete po tužbi Južnih vesti, ukazuje da odluka ministra o izmeni predloga konkursne komisije “ne sadrži pravne propise i razloge”, niti “utvrđeno činjenično stanje”, što samo potvrđuje ono na šta smo i tada ukazivali – da je u pitanju bila samovolja i bahatost, a da razlozi njegove odluke nisu bili medijski, zakonski, niti stručni, već pre svega politički.

AOM je i tada, jula prošle godine, saopštio da je ministar odlukom da po svom nahođenju izmeni predloge konkursne komisije ozbiljno doveo u pitanje medijske reforme, čiji se upravo smisao zasnivao na drastično umanjenom učešću predstavnika vlasti u raspoređivanju sredstava namenjenih javnom interesu u sferi javnog informisanja.

Ministar je tada legalizovao već uspostavljenu praksu da vlast na svim nivoima novac poreskih obveznika medijima dodeljuje u skladu sa političkim potrebama, a ne u skladu sa predlozima struke i definisanim javnim interesom, a ta praksa se u potonjem periodu dodatno učvrstila.

AOM smatra da ovaj slučaj i odluka Upravnog suda mora da proizvede i posledice koje će se ogledati u izmeni sistema sufinansiranja javnog interesa u sferi javnog informisanja koje će se zasnivati na jačanju uloge konkursne komisije u čitavom procesu i potpunom minimiziranju uticaja izvršne vlasti na njen rad i odluke, kao i na celokupan proces.

Niš, 16. avgust 2017.
Asocijacija onlajn medija

Napomena: Ivan Tasovac je izmenio devet predloga stručne komisije za sufinansiranje medijskih projekata. Protivno stavu komisije, Tasovac je odlučio da Ministarstvo uopšte ne podrži projekte Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Nezavisnog društva novinara Vojvodine i beogradskog Medija centra. Manje novaca nego što je komisija predložila, dobili su novinske agencija Beta i Fonet, portal Južne vesti i niški Siti marketing centar. Uvećana sredstva, po odluci ministra, dobili su portali Pištaljka i Seecult.

Print Friendly, PDF & Email