NUNS, NDNV i MCBG: I sudski potvrđeno da je Tasovac prekršio zakon

Posted on by admin

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) i Medija centar Beograd pozdravljaju presudu Upravnog suda u Nišu, kojem je poništena prošlogodišnja odluka tadašnjeg ministra kulture i informisanja Ivana Tasovca da portalu Južne vesti iz Niša dodeli manji iznos od onoga koji je predložila stručna komisija.

Ovom presudom i njenim obrazloženjem, Upravni sud je utvrdio da je ministar prekršio zakon i u slučaju naših organizacija, kojima je, suprotno predlogu konkursne komisije, uskratio podršku za realizaciju predloženih projekata.

Naime, u presudi se konstatuje da obrazloženje u tom trenutku ministra u tehničkom mandatu, kojom je izmenjen predlog komisije, “ne sadrži pravne propise i razloge” i da su u pitanju “uopšteno dati razlozi”, što je u skladu sa našim uverenjem i više puta izrečenim stavom da je u pitanju čisto politička odluka kojom su kažnjeni mediji i organizacije koji su imali i imaju kritički odnos prema vlasti.

Naše organizacije su najdrastičnije oštećene, jer su im oduzeta celokupna sredstva, ali su kažnjeni i neki drugi nerežimski mediji, pored Južnih vesti, kojima je iznos značajno umanjen.

Uverenja smo da je ovaj potez ministra Tasovca bio način da se preporuči za novi mandat tadašnjem premijeru Aleksandru Vučiću.

NUNS, NDNV i MCBG zahtevaju od Ministarstva kulture i informisanja da sprovede odluku Upravnog suda tako da obešteti medije i organizacije koji su bili meta Tasovčevog političkog nasilja.

Pošto ne verujemo u njegov prigovor savesti, ne verujemo ni da će Tasovac učiniti ono što bi odgovorna osoba na njegovom mestu morala učiniti – a to je podnošenje ostavke iz moralnih razloga na mesto direktora Beogradske filharmonije, koje je takođe javna funkcija, jer je utvrđeno da je kršio zakon.

Beograd-Novi Sad, 16. avgust 2017.

Nezavisno udruženje novinara Srbije
Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Medija centar Beograd

Leave A Response