Novinarska i medijska udruženja: Sankcionisati pretnje smrću upućene portalu Magločistač

Portalu Magločistač su, putem interneta, pristigle eksplicitne pretnje smrću u kojima se, između ostalog, navodi da će biti "zaklani kao zečevi" i da će "čizmama gaziti" po njihovim "krajnicima".

08. Sep 2017

Reading Time: < 1 minute

Novinarska i medijska udruženja (Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija onlajn medija, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija i Lokal pres) najoštrije osuđuju pretnje smrću koje su upućene subotičkom portalu Magločistač i zahtevaju od nadležnih državnih organa da reaguju u skladu sa zakonom i u skladu sa Sporazumom o saradnji i merama za podizanje bezbednosti novinara, te po hitnom postupku pronađu i primereno sankcionišu one koji stoje iza ovih pretnji.

Portalu Magločistač su, putem interneta, pristigle eksplicitne pretnje smrću u kojima se, između ostalog, navodi da će biti „zaklani kao zečevi“ i da će “čizmama gaziti” po njihovim „krajnicima“. Povod za pretnje je tekst „Svi smo mi radnici Goše, a vladari Labani“, objavljen 4. septembra ove godine, a koji se bavi upravo pretnjama smrću koje je gradonačelnik Subotice Bogdan Laban uputio svom stranačkom kolegi iz SNS-a Vladimiru Polovini.

Novinarska i medijska udruženja izražavaju veliku zabrinutost zbog konstantnih pretnji kojima su dugo već izloženi novinari i mediji koji nisu bliski vlasti, kao i zbog normalizacije diskursa pretnji, poziva na likvidaciju i vulgarnosti svake vrste u javnom govoru.

Novinarska i medijska udruženja i ovom prilikom sa žalošću konstatuju da Sporazum o saradnji i merama za podizanje bezbednosti novinara, koje su potpisali Republičko javno tužilaštvo, Policija i novinarske i medijske organizacije, do sada nije imao očekivane pozitivne posledice.

Beograd-Novi Sad-Niš-Kragujevac, 8. septembar 2017.

Nezavisno udruženje novinara Srbije
Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Asocijacija onlajn medija
Asocijacija nezavisnih elektronskih medija
Asocijacija lokalnih nezavisnih medija Lokal pres

Print Friendly, PDF & Email