Grupa za slobodu medija: Kaznite napadače na novinare

Zahtevamo da svi napadači na novinare budu procesuirani, jer bez povećanja bezbednosti za novinare neće biti ni slobodnih medija.

02. Nov 2017

Povodom međunarodnog Dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima Grupa za slobodu medija organizovala je danas, u minut do 12, akciju upozorenja na sve nebezbednije okruženje u kome rade novinari i na stalne pretnje i napade kojima su izloženi. Za novinare je neprihvatljivo da napadači ostanu nekažnjeni i da praktično budu zaštićeni nereagovanjem državnih organa, posebno tužilaštava, policije i sudova.

Akcija je istovremeno održana u više gradova Srbije, ispred zgrada u kojima su smešteni Republički javni tužilac, tužilaštva i sudovi u Beogradu, Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu. U ovim gradovima su letke sa upozorenjima na nekažnjavanje odgovornih za napade i pretnje novinarima zajedno delili novinari i predstavnici civilnog sektora.

Republičkom javnom tužiocu Zagorki Dolovac je zvanično, preko pisarnice, upućeno pismo sa letkom u kome je navedeno da se broj evidentiranih napada na novinare rapidno povećava iz godine u godinu, podsetili smo je na još nerešene fatalne slučajeve ubistva Dade Vujasinović od pre 23 godine, Slavka Ćuruvije pre više od 18 godina i Milojka Pantića pre 16 godina. Nedospustivo je da ubistva novinara ostanu nerasvetljena i nekažnjena jer se time ohrabruju napadi na njih i samim tim na slobodu medija.

Javnost i odgovorne državne organe smo podsetili da su ove godine novinari nekažnjeno 68 puta bili napadnuti, praćeni, snimani, da im se preti smrću gotovo svakodnevno, da je provaljeno u stan višestruko nagrađivane novinarke koja se bavi istraživačkim novinarstvom. U takvoj atmosferi nema nezavisnog novinarstva, nema zaštite javnog interesa, ni neophodne kontrole vlasti.

Građani sa kojima smo razgovarali tokom akcije veoma su pozitivno reagovali i podržali su zahteve novinara. Očekujemo da Republičko javno tužilaštvo kao i sva druga tužilaštva i sudovi na delu pokažu da rade u javnom interesu, da se ne boje nasilnika i da ni na koji način ne zavise od njih i to tako što će što pre omogućiti da se rasvetle ubistva, pretnje i napadi, a počinitelji privedu pravdi. Zahtevamo da svi napadači budu procesuirani jer bez povećanja bezbednosti za novinare neće biti ni slobodnih medija.

Grupa za slobodu medija okuplja više stotina medija, organizacija, novinarskih i medijskih udruženja, građanki i građana koji se zajedno bore za slobodne medije u Srbiji. Grupa je pokrenuta nakon gašenja Vranjskih, jednog od najznačajnijih lokalnih medija u Srbiji, do kojeg je došlo zbog stalnih političkih i ekonomskih pritisaka kojima više nisu mogli da se odupiru. Gušenje Vranjskih smatramo simbolom stanja slobode medija u našoj zemlji.

#ZaštititeNovinare
#ZaSloboduMedija