Udruženja uputila zahtev Državnoj revizorskoj instituciji da ispita konkursno sufinansiranje medija

"Prikupljeni brojni podaci koji ukazuju na manjkavosti sistema sufinansiranja medija"

15. Dec 2017

Reading Time: < 1 minute

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) danas je u ime nekoliko udruženja i medija uputilo zahtev Državnoj revizorskoj instituciji (DRI) da pokrene i postupak revizije, odnosno evaluacije procesa konkursnog sufinansiranja, koji je u Srbiji počeo 2014. godine, po donošenju novog seta medijskih zakona.

NDNV, Nezavisno udruženja novinara Srbije (NUNS), Istraživačka mreža BIRN, Fondacija Slavko Ćuruvija i Novosadska novinarska škola, celokupna Medijska koalicija, kao i druge nevladine organizacije prikupili su veliku količinu podataka koji ukazuju na manjkavost sistema sufinansiranja javnog interesa u sferi javnog informisanja na lokalnom nivou u Srbiji, navodi se u saopštenju.

Udruženja i mediji su DRI-ju dostavili istraživanja i podatke višemesečnih monitoringa i analiza, od kojih neki traju godinama.

“Pored toga što služe za praćenje transparentnosti procesa i ukazivanje na greške i zloupotrebe zakonskih odredbi, namenjena su i za pronalaženje mogućih unapredjenja za prevazilaženje tih problema”, navodi se u saopštenju.

(Beta)

Print Friendly, PDF & Email