Rističević izvređao i ispsovao novinarku VOICE-a

"Još jedan dokaz koliko su novinari u Srbiji stalno izloženi pritiscima i uvredama”

28. Dec 2017

Reading Time: 2 minutes

Poslanik Srpske napredne stranke u Skupštini Srbije Marijan Rističević danas je grubo izvređao i ispsovao novinarku Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra (VOICE).

Nakon što ga je novinarka nazvala na mobilni telefon da mu postavi pitanja u vezi sa konkursom za nabavku poljoprivredne mehanizacije koji je raspisala Pokrajinska vlada, Rističević joj je rekao: “Ženo božja, otkud ti moj broj?”

Nakon što mu je novinarka postavila još nekoliko pitanja, Rističević joj je, između ostalog, odgovorio: “Na šta ti ja ličim, na DS, da sam namontirao konkurs?”, a razgovor je završio psovkama: “Marš u pi… materinu bezobraznu!”.

Potom je novinarki poslao i SMS poruku: “Nemoj više da me zovete i provocirate.”

Novinarka VOICE-a Slađana Gluščević kazala je agenciji Beta da za dve decenije, koliko se bavi novinarstvom, nikada tako nešto nije doživela.

“To je još jedan dokaz koliko su novinari u Srbiji stalno izloženi pritiscima i uvredama”, kazala je Slađana Gluščević.

Konkurs za dodelu sredstava za sufinansiranje nabavke poljoprivredne mehanizacije na teritoriji Vojvodine u 2017. godini na kojem je i Rističević dobio sredstva bio je otvoren samo četiri dana, o čemu su pisali pojedini mediji, dok su pojedine opozicione stranke zatražile objašnjenje takve odluke od Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo koji ga je raspisao.

Ukupni iznos bespovratnih sredstava koji se dodeljivao po ovom konkursu bio je nešto veći od 156 miliona dinara, a maksimalni iznos bespovratnih sredstava po jednoj prijavi iznosio je dva miliona dinara, ili pola miliona za priključnu mašinu.

U konkursu je, u delu gde je navedena potrebna dokumentacija, navedeno 15 tačaka, pa su opozicione partije postavile pitanje kako je moguće priložiti svu dokumentaciju na vreme i da li su odabrani kandidati imali spremnu dokumentaciju.

“Ovo je najkraći namešteni konkurs u istoriji konkursnog finansiranja”, ocenila je ranije u saopštenju za javnost Liga socijaldemokrata Vojvodine.

(Autonomija/Beta)

Print Friendly, PDF & Email