Šarli ebdo: Tri godine u konzervi

"Sloboda izražavanja je postala luksuzni proizvod"

03. Jan 2018

Uoči obeležavanja treće godišnjice od terorističkog napada na redakciju Šarli ebdoa, francuski satirični list objavio je danas svoj prvi ovogodišnji broj sa naslovnom stranom “Tri godine u konzervi”.

Direktor redakcije koji je poznat po nadimku Ris izrazio je žaljenje što je “sloboda izražavanja” postala “luksuzni proizvod”.

Posle napada u kojem je 7. januara 2015. stradalo 12 novinara lista, redakcija je prebačena na nepoznatu lokaciju koja, kako sami novinari navode, liči na bunker sa rešetkama na prozorima i naoružanim obezbeđenjem.

“Svake nedelje najmanje 15.000 primeraka lista, ili 800.000 godišnje, ode samo na plaćanje obezbeđenja redakcije”, naveo je Ris u tekstu pod naslovom “Sloboda izražavanja, koliko to košta”.

“Da li je normalno da jedan list u jednoj demokratskoj zemlji mora da izdvoji skoro polovinu prihoda prodaje na kioscima za finansiranje bezbednosti lokacije i novinara koji rade u redakciji. Koja druga medijska kuća u Francuskoj odvaja toliko novca da bi se usudila da koristi svoju osnovnu slobodu, odnosno slobodu izražavanja”, zapitao se novinar lista.

“Ta sloboda, vitalna i neodvojiva od naše demokratije, postaje luksuzni proizvod, kao što su sportski automobili ili dijamanti, a koji samo bogataši mogu sebi da priušte”, dodao je se u tekstu.

Uprkos napadu i povremenim anonimnim pretnjama, Šarli ebdo je nastavio sa satirom i kritikom društva insistirajući da nema tabue i da se treba svemu smejati.

(Beta)