NUNS i NDNV: Krivična odgovornost za članove UO i direktora RTV-a

NUNS i NDNV podsećaju da nepoštovanje pravosnažne sudske odluke Apelacionog suda predstavlja ozbiljno krivično delo, koje je u ovom slučaju i demontracija političkog nasilja.

30. Jan 2018

Reading Time: 2 minutes

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) smatraju da uručivanje otkaza programskom direktoru RTV-a Slobodanu Arežini, uprkos pravosnažnoj i izvršnoj odluci suda, svakako nije samo medijski već veoma ozbiljan institucionalni i politički problem koji se može rešiti jedino smenom i odgovarajućim krivičnim postupcima protiv članova Upravnog odbora i generalnog direktora Radio-televizije Vojvodine Miodraga Koprivice.

NUNS i NDNV podsećaju da nepoštovanje pravosnažne sudske odluke, kakva je odluka Apelacionog suda u Novom Sadu kojom je naloženo da se Arežina vrati na mesto programskog direktora pokrajinskog javnog servisa, predstavlja ozbiljno krivično delo, koje je u ovom slučaju i demontracija političkog nasilja i izrugivanje građanima Srbije i njenim evropskim integracijama.

Otkaz ugovora predstavlja i pokušaj da se novim nezakonitostima prikriju ranija kršenja zakona u ovoj medijskoj kući, a s obzirom da postoji evidentan kontinuitet protivzakonitog delovanja, i to ne samo u smislu političke instumentalizacije i partijskog kadrovanja, već i ukupnog poslovanju, o čemu su izveštavali mediji – NUNS i NDNV pozivaju Državnu revizorsku instituciju da uradi celokupnu reviziju poslovanja RTV-a, odnosno reviziju finansijskih izveštaja, reviziju pravilnosti i svrsishodnosti poslovanja.

Ovako bahato i beskrupulozno izigravanje zakona i sudskih presuda nezamislivo je u civilizovanim državama, i stoga NUNS i NDNV očekuju javnu reakciju i resornog ministarstva, ali i drugih visokih predstavnika vlasti, kao i predstavnika međunarodnih institucija koje deluju u Srbiji. Odsustvo reakcije će biti veoma rečito.

NUNS i NDNV i ovom prilikom podsećaju da misija javnih medijskih servisa jeste zaštita javnog interesa, kao profesionalno i potpuno informisanje građana, a da u Srbiji građani, finansirajući rad javnih servisa – finansiraju interese partija na vlasti, zakulisne grupe i moćnike koji smatraju da su iznad zakona i koji suštinski rade protiv interesa građana.

Po svemu sudeći, građani će finansirati i sudske odštete koje će RTV morati da isplati po okončanju sudskih porcesa koji se protiv ove medijske kuće vode zbog kršenja zakona.

Beograd-Novi Sad, 30. januar 2018.

Nezavisno udruženje novinara Srbije
Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Print Friendly, PDF & Email