Sejdinović: Potreban dogovor udruženja novinara, medija i fotografa

"Živimo u društvu u kojem se ne poštuju gotovo nikakva prava, pa samim tim ni autorska prava"

31. Jan 2018

Reading Time: < 1 minute

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović izjavio je danas da bi, kada je u pitanju poštovanje autorskih prava fotografa, trebalo postići dogovor unutar medijske profesije.

“Najbolje je da se postigne dogovor između novinarskih i medijskih udruženja i udruženja fotografa, da pokušamo da pronađemo modus kako da prođemo kroz ovaj tranzicioni period što bezbolnije. S druge strane, pojedini fotografi i pojedine advokatske kancelarije su tužbe protiv medija prepoznali kao jedan dobar biznis model”, rekao je Sejdinović na tribini “Primena fotografske etike i medijskih zakona u praksi” u Medija centru Vojvodine.

On je kazao da ne želi da opravdava kršenje autorskih prava, ali je dodao da ne treba izgubiti iz vida da živimo u društvu u kojem se ne poštuju gotovo nikakva prava, pa samim tim ni autorska prava.

Zvezdan Mančić iz Centra za razvoj fotografije založio se za saradnju između medijskih radnika, kroz organizovanje sistemskih edukacija, jer je problem poštovanja autorskih prava problem s kojim se ne suočavaju ne samo fotografi, već svi medijski radnici.

Novinski fotograf Imre Sabo rekao je da u oblast autorskih prava moraju da se uvedu vrlo jasna, čista pravila.

Advokat Andreja Čivtelić ocenio je da se većina medija i danas bahato odnosi prema autorskim pravima fotografa.

“Samo par medija je stavilo prst na čelo i počelo da razmišlja o tome kako da se stane na put kršenja i zloupotrebi autorskih prava”, kazao je Čivtelić.

Tribinu je organizovao Centar za razvoj fotografije iz Beograda uz podršku Fondacije za otvoreno društvo.

Organizatori su naveli da su tribinom želeli da ukažu na važnost medijske pismenosti i njenog razvoja u Srbiji i da predstave potrebu za saradnjom između medijskih kuća i medijskih organizacija na zajedničkim ciljevima profesionalizacije i unapređivanje etičkih standarda medija.

(Autonomija) 

Print Friendly, PDF & Email