NUNS i NDNV: Srbija proteruje politički nepodobnog stranog dopisnika

Očigledno da Filip Bertišan, koji godinama živi u Beogradu i koji je među kolegama poznat po visokom nivou profesionalizma, smeta aktuelnoj vlasti.

19. Feb 2018

Reading Time: < 1 minute

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) smatraju da pretnja proterivanjem iz zemlje dopisnika brojnih inostranih medija, belgijskog državljana Filipa Bertišana – predstavlja međunarodni incident i novu fazu u gušenju medijskih sloboda i zabrani kritičkog mišljenja i govora u Srbiji.

Očigledno da Filip Bertišan, koji godinama živi u Beogradu i koji je među kolegama poznat po visokom nivou profesionalizma, smeta aktuelnoj vlasti upravo zbog toga što je vrstan poznavalac političkih i društvenih prilika u Srbiji i što njegovi prilozi u zapadnim medijima nisu u skladu sa marketinškom slikom Aleksandra Vučića kao “velikog reformatora”, odnosno zato što prikazuju stvari u Srbiji upravo onakvima kakve jesu – a one su poražavajuće u svakoj oblasti, a posebno u oblasti vladavine prava, korupcije, političkog i medijskog pluralizma, i slobode uzražavanja.

NUNS i NDNV upozoravaju građane da se Bezbednosno-informativna agencija u potpunosti vratila u devedesete godine i da je temeljno saslušavala Bertišana zbog njegovih napisa i intervjua koje je pravio tokom prošlogodišnjih predsedničkih izbora.

Da nije zastrašujuće, bilo bi komično: Srbija ponovo liči na zemlju iz filma “Balkanski špijun”, u kojoj “stranci” predstavljaju potencijalnu bezbednosnu pretnju, pa tako zvuči i obrazloženje MUP-a da Bertišanu odbije produženje zahteva za produženje boravka – on naime, prema policiji i BIA-i, predstavlja “pretnju javnom redu i nacionalnoj sigurnosti”.

Filip Bertišan u Beogradu živi od 2007. godine, oženjen je državljankom Srbije sa kojom ima i petogodišnju kćerku, nikada nije imao bilo kakvih problema sa policijom, a njegovi izveštaji primer su novinarskog profesionalizma.

NUNS i NDNV se u potpunosti solidarišu sa kolegom Bertišanu i pružiće mu podršku u ostvarenju njegovih prava, koja su ujedno i prava zagarantovana i domaćim zakonima i brojnim međunarodnim aktima, a koja se opet tiču svakog građanina ove zemlje.

Beograd-Novi Sad, 19. februar 2018.

Nezavisno udruženje novinara Srbije
Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Print Friendly, PDF & Email