Građanska Vojvodina: Zabrana utakmice – uvod u novu samoizolaciju

"Uvod u početak nove agonije i lutanja Srbije, nalik na onu iz devedesetih godina prošlog veka"

24. Mar 2018

Građanska Vojvodina najoštrije osuđuje odluku ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića da praktično zabrani odigravanje utakmice između juniorki Srbije i Kosova u rukometu, kao i pravdanje tog nerazumnog i duboko štetnog čina od strane predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Smatramo da je na taj način država još jednom kapitulirala pred huliganima, koji se lažno predstavljaju kao navijači, i time nanela nemerljivu štetu ne samo nevinim mladim sportašicama, već i evropskom putu Srbije, u koji se ova vlast navodno zaklinje.

Država u kojoj ministar policije zabranjuje odigravanje međunarodnih utakmica po definiciji podseća na banana-republiku i na državu koja je na korak od diktature. U to nas dodatno uverava činjenica da predsednik takve države pravda ovaj opasni čin. Doduše, isti taj predsednik Republike je, prema sopstvenim i više puta ponovljenim svedočenjima, takođe u mladosti bio huligan.

Uvereni smo, međutim, da ovakva, “spontana” reakcija državnih organa i te kako ima veze i sa činjenicom da se približilo vreme da ovdašnja vlast konačno i na delima dokaže svoju opredeljenost za evropski put, potpisivanjem pravno obavezujućeg sporazuma sa Kosovom.

Izražavamo bojazan da je ovakva odluka državnih organa samo uvod u početak nove agonije i lutanja Srbije, nalik na onu iz devedesetih godina prošlog veka, koja je od ove zemlje bila napravila neku vrstu evropske Severne Koreje, zemlje izolovane od sveta i od razuma. Kao što kaže narodna poslovica, ne može se jednom stražnjicom istovremeno sedeti na više stolica.

Ako se u narednom periodu nastavi sa ovakvom politikom, biće to jasan dokaz da radikali možda menjaju ime ali ćud nikada i da je na vlasti ista ona koalicija koja je Srbiju odvela u rat sa celim svetom, pre tačno 18 godina.

Građanska Vojvodina
24. mart 2018.

Građansku Vojvodinu čine:
Centar za regionalizam, Novi Sad
Građanska akcija, Pančevo
Zelena mreža Vojvodine, Novi Sad
Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Novi Sad
Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Beograd-Novi Sad
Centar za interkulturnu komunikaciju, Novi Sad
Vojvođanski građanski centar, Novi Sad
Centar građanskih vrednosti, Subotica