NUNS: U prvom tromesečju iz budžeta milijarda dinara za sufinansiranje medijskih projekata u Srbiji

Najveći iznos za sufinansiranje medijskih sadržaja opredeljen je konkursom grada Novog Sada - 65.224.000 dinara, dok je za iste namene najmanje izdvojila opština Veliko Gradište - samo 800.000 dinara.

30. Mar 2018

Reading Time: 2 minutes

U prvom tromesečju 2018. godine u Srbiji su na republičkom, pokrajinskom i lokalnom niovu raspisana ukupno 87 javnih poziva (konkursa) za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja, evidentiralo je Nezavisno udruženje novinara Srbije. Ukupna sredstva opredeljena po konkursima u naznačenom periodu su iznosila 1.039.133.838 dinara (približno 880.000 evra).

Ministarstvo kulture i informisanja objavilo je ukupno osam konkursa za koje je ukupno opredeljen iznos od 262 miliona dinara.

Pokrajinski Sekretarijat za kulturu i informisanje AP Vojvodine objavio je četiri konkursa u ukupnoj vrednosti od 63,2 miliona dinara.

Lokalne samouprave (gradovi i opštine) objavile su od 1. januara do kraja marta ukupno 75 konkursa (zaključno sa Titelom) u ukupnoj vrednosti od 713.933.838 dinara.

Najveći iznos za sufinansiranje medijskih sadržaja opredeljen je konkursom grada Novog Sada – 65.224.000 dinara, dok je za iste namene najmanje izdvojila opština Veliko Gradište – samo 800.000 dinara.

Najmanji iznos po projektu definisan je konkursom opštine Bela Crkva – samo 10.000 dinara što je apsurdno s obzirom da je u istom konkursu najveći iznos čak 6 miliona od ukupno opredeljnih 9,5 miliona dinara.

Najveći iznos po projektu utvrđen je konkursom grad Niša – 9 miliona dinara. Međutim sporan je način kako je to urađeno. Naime, na zvaničnom gradskom sajtu 8. marta je objavljen konkurs prema kojem su štampani i elektronski mediji, PR agencije, kao i televizije mogle da se prijave sa projektima najniže vrednosti od 100.000 dinara, a najviše do 4 miliona. Samo dan kasnije uslovi su izmenjeni, pa je maksimalni iznos po projektu povećan na 9 milona dinara dok je najmanji iznos povećan na 300.000 dinara.

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja (NUNS, NDNV, ANEM, Lokal pres i AOM) protestovala je zbog načina na koji je izmenjen niški konkurs i ukazala da je novi najveći iznos ustanovljen izmenom konkursa za 4 miliona veći od najvećeg iznosa koji se po projektu opredeljuje konkursom Ministarstva kulture i informisanja. Takođe, Koalicija je ocenila da se zbog takvog postupanja otvara sumnja da se uslovi konkursa podređuju interesima pojedinaca koji drže medije u Nišu i zatražila od gradonačelnika Niša da se sumnjive izmene hitno povuku i da se imenuje stručna komisija sastavljena od kompetentnih medijskih stručnjaka.

Opštine Dimitrovgrad, Odžaci, Titel i Bački Petrovac poništile su svoje javne pozive zbog zakonskih nepravilnosti: Dimitrovgrad zbog ostavke predsednika stručne komisije; Odžaci, Titel i Bački Petrovac zbog proceduralnih propusta, formalnih i materijalnih nedostataka. Sve pomenute opštine osim Bačkog Petrovca do kraja marta su raspisale nove konkurse.

NUNS
30.03.2018.

Print Friendly, PDF & Email