Južne vesti: Žele da nas slome jer smo im trn u oku

"Država uvodi porez na mišljenje"

12. Aug 2018

Reading Time: 2 minutes

Osnivač i direktor Južnih vesti Vitomir Ognjanović smatra da kažnjavanje tog portala na osnovu uredbe koja se odnosi isključivo na javni sektor, predstavlja opasan presedan koji bi mogao da slomi sve male medije koji rade u javnom interesu.

Iako ni posle intenzivne šestomesečne kontrole nisu u poslovanju Južnih vesti pronašli ni jedan jedini prekršaj, pozivajući se na uredbu koja se odnosi isključivo na javni sektor, poreski inspektori su utvrdili da Južne vesti navodno duguju milionski iznos.

Ognjanović za N1 podseća da su Južne vesti od prvog dana poslovale u skladu sa zakonom.

“Mi prvi treba da damo primer poslovanja koje je po zakonu”, naveo je on, ocenjujući da propisi koji se odnose na javni sektor, ne mogu da se primene na privatne medije, naročito ako to nigde nije zakonom definisno.

Naime, inspektorke su, tumačeći Zakon o informisanju i pritom ne navodeći koji tačno njegov deo, donele zaključak da glavni i odgovorni urednik mora da bude u radnom odnosu u mediju koji uređuje, a da urednik Južnih vesti Predrag Blagojević nema radni odnos u tom mediju.

Inspektorke su se pozvale na Uredbu Vlade Srbije “Katalog radnih mesta u javnim službama i drugim organizacijama u javnom sektoru”.

“Pozivanjem na neke pravilnike koji se odnose na javni sektor pokušavaju direktno da utiču na uređivačku politiku privatnog medija (…) Uvodimo porez na mišljenje, pokušavamo da definišemo kroz pravilnike o javnom sektoru šta su odgovornosti zaposlenih u privatnim firmama. Pozivajući se na neku uredbu, sutra može bilo koji inspektor da vam kaže da ne možete da budete urednik ili novinar”, upozorava Ognjanović.

Smatra i da su Južne vesti postale “trn u oku”, jer uspevaju da pojedine lokalne teme dovedu u nacionalni fokus.

Ministarstvo finansija pokrenulo je proceduru prinudne naplate i Ognjanović kaže da u Južnim vestima očekuju da će im sledeće nedelje biti skinut novac s računa.

“Novinarski posao će da ide svojim tokom, trudićemo se da ostanemo profesionalni, koristićemo sve mehanizme, tražimo pravdu na sudu, a ako to ne bude zadovoljeno, ići ćemo na više instance u pravnom smislu. Ovako nešto može da bude presedan koji može da slomi sve male medije koji rade u javnom interesu”, upozorio je urednik Južnih vesti.

(N1)

Print Friendly, PDF & Email