Građanska Vojvodina: Istražiti motive jezivog napada na mladiće albanske nacionalnosti

Duh mržnje, nasilja i nacionalizma pušten je iz boce i plašimo se stravičnih posledica.

08. Oct 2018

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina zahteva od nadležnih državnih organa da odmah identifikuju i liše slobode nasilnike koji su juče u Novom Sadu napali i teško povredili dvojicu mladića albanske nacionalnosti.

Zahtevamo od nadležnih organa da pod hitno utvrde motive napada, s obzirom da je Matica Albanaca Srbije saopštila da su devetnaestogodišnji mladići napadnuti jer su razgovarali na maternjem jeziku.

U tom slučaju, ovaj napad se mora tretirati kao društveno izuzetno opasan zločin iz mržnje i mora biti primereno kažnjen, kako bi se poslala snažna poruka da je tako nešto apsolutno nedopustivo.

Bez obzira na motiv, ovaj napad je i jeziv znak vremena u kojem živimo, a u kojem vlast i njeni mediji svakodnevno koriste šovinizam i jezik mržnje kao oruđe za napad na pripadnike drugih nacija i na sve koje režim proglasi svojim neprijateljem.

Duh mržnje, nasilja i nacionalizma pušten je iz boce i plašimo se stravičnih posledica, a čini se da ništa nismo naučili iz devedesetih godina, koje su izgleda jednom zauvek uništile ovo društvo.

Građanska Vojvodina se solidariše sa napadnutim građanima, njihovom porodicom i prijateljima, uz nadu u brz oporavak.

8. oktobar 2018.
Građanska Vojvodina

Građansku Vojvodinu čine:
Građanska akcija Pančevo
Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Centar za regionalizam
Zelena mreža Vojvodine
Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji
Centar za interlkulturalnu komunikaciju
Vojvođanski građanski centar
Centar građanskih vrednosti Subotica