NDNV i NUNS: Proglašenje novinara državnim neprijateljima – najava državnog terora

"Beskrupuloznim napadom na predsednika NDNV-a poslanik Martinović je potvrdio strepnje novinarskih i medijskih udruženja da je vlast krenula u otvoreni obračun sa neistomišljenicima"

11. Oct 2018

Reading Time: 2 minutes

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) najoštrije osuđuju govor mržnje i pozive na nasilje koje se čuju sa govornice u Skupštini Srbije i pozivaju narodne poslanike da osude klevete i uvrede koje je juče, na račun predsednik NDNV-a Nedima Sejdinovića, izneo šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović.

Izjavama da Sejdinović “ne shvata da je Srbija jedna od najuspešnijih evropskih država”, i da “očigledno imamo posla sa ljudima koji ne žele dobro svojoj državi, koji žele da unesu strah i nemir kod građana i koji žele da pokvare sve ono što je Srbija dobro uradila u proteklih nekoliko godina”, te da se nada “da građani shvataju ko radi svakoga dana u njihovom ineteresu, a ko ne radi ništa i ko širi paniku dezinforacije i svakoga dana kuka, a u životu za Srbiju nije uradio ništa dobro, pa čak ni za svoju profesiju” – Martinović je, krijući se iza poslaničkog imuniteta, zloupotrebio skupštinsku govornicu i poslao veoma opasnu poruku kojom je Sejdinovića proglasio neprijateljem države.

Isti poslanik je i ranije iznosio neistine o Sejdinoviću i drugim novinarima, optužujući ih da su organizatori građanskih protesta koji su se dešavali nakon poslednjih predsedničkih izbora, te javno mahao njihovim fotografijama, nakon čega su dobili desetine pretnji smrću. Novim beskrupuloznim napadom na predsednika NDNV-a Martinović je, nažalost, potvrdio strepnje novinarskih i medijskih udruženja da je vlast krenula u otvoreni obračun sa novinarima i medijima koji imaju kritički odnos prema njoj.

Podsećamo da je pre samo nekoliko dana funkcioner BIA-a Marko Parezanović izjavio je da su “najveća pretnja Srbiji strani agenti koji deluju u medijima, nevladinim organizacijama i opozicionim strankama”, a koju je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić posredno potvrdio konstatujući tek da oni „nemaju uticaj u srpskom društvu”.

Takve poruke najviših državnih zvaničnika vidimo kao najavu državnog terora prema neistomišljenicima, prema novinarima i drugim javnim ličnostima koji se usude da kritički analiziraju vladajuću strukturu.

Pozivamo i domaću javnost i predstavnike međunarodnih organizacija da se suprotstave takvim pokušajima, jer se one neće zaustaviti samo na pretnjama, što nam pokazuje tragično iskustvo iz devedestih godina prošlog veka.

Upozoravamo i da institucije u Srbiji, nažalost, nisu u stanju da štite demokratski poredak i vladavinu prava, već da su se stavile u službu vladajuće stranke. To se, između ostalog ogleda i u tome što brojne pretnje i napadi na novinare u Srbiji prolaze nekažnjeno, a često su i podstrekivane od najviših predstavnika vlasti.

Podsećamo da su novinarska i medijska udruženja, okupljena u Timu za dijalog, zahtevali od Koordinacionog tela Vlade Srbije za saradnju sa medijima između ostalog i da predstavnici vlasti hitno prestanu da prozivaju, vređaju, omalovažavaju i diskriminišu novinare i ugrožavaju njihovu bezbednost. Predstavnici Koordinacionog tela su tražili dodatne dokaze, što smatramo cinizmom.

Nezavisno udruženje novinara Srbije
Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Beograd-Novi Sad, 11. oktobar 2018.

Print Friendly, PDF & Email