Koalicija novinarskih i medijskih udruženja: Oštro osuđujemo napade na Nedima Sejdinovića

Koalicija smatra da su Martinović i Rističević ozbiljno ugrozili bezbednost kolege Sejdinovića, ali i izvršili ozbiljan atak na medijske slobode i slobodu izražavanja uopšte.

12. Oct 2018

Reading Time: 2 minutes

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja (NUNS, NDNV, ANEM, AOM i Lokal pres) najoštrije osuđuje pretnje, klevete i uvrede koje su predsedniku Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedimu Sejdinoviću u Skupštini Srbije uputili prvi čovek poslaničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović i poslanik Marijan Rističević.

Koalicija smatra da su Martinović i Rističević, ovim činom, ozbiljno ugrozili bezbednost kolege Sejdinovića, ali i izvršili ozbiljan atak na medijske slobode i slobodu izražavanja uopšte.

Podsećamo da su novinarska i medijska udruženja, u okviru Tima za dijalog sa predstavnicima Koordinacionog tela Vlade Srbije za saradnju sa medijima, zahtevali – na prvom mestu – da predstavnici vlasti prestanu da prozivaju, vređaju, omalovažavaju i diskriminišu novinare i medije, ali da se vlast očigledno oglušuje o ovaj zahtev i ozbiljno dovodi u pitanje smisao i svrsishodnost otpočetog dijaloga.

Martinović je u sredu za skupštinskom govornicom, u okviru rasprave o ekološkim temama (!?), utvrdio da Sejdinović “ne želi dobro svojoj državi, želi da unese strah i nemir kod građana i da pokvari sve ono što je Srbija dobro uradila u proteklih nekoliko godina”. On je dodao da “građani shvataju ko radi svakoga dana u njihovom interesu, a ko ne radi ništa i ko širi paniku dezinformacije i svakoga dana kuka, a u životu za Srbiju nije uradio ništa dobro, pa čak ni za svoju profesiju”.

Potom je Marijan Rističević, juče, takođe u kontekstu rasprave o zagađenju životne sredine (!?), poručio da se mora govoriti “i o duhovnom zagađenju”, te je pokazao i Sejdinovićevu fotografiju, kazao da je to “čovek koji je vređao na društvenoj mreži hrišćane” i “prošao bez ikakve javne osude” i dodao da je Sejdinović” sastavni deo Đilasovog saveza prevaranata i lopuža”.

Novinarska i medijska udruženja će o ovom incidentu obavestiti međunarodne institucije i organizacije. Podsećamo da je u NUNS-ovoj bazi napada i pritisaka na novinare zabeleženo 68 incidenata od početka ove godine. Od 2016. godine u bazi je zabeležio 60 slučajeva prozivanja, vređanja, omalovažavanja i diskriminacije novinara, medija, novinarskih i medijskih udruženja od strane nosilaca javnih funkcija.

12. oktobar 2018.

Nezavisno udruženje novinara Srbije
Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Asocijacija nezavisnih elektronskih medija
Poslovno udruženje Lokal pres
Asocijacija onlajn medija

Print Friendly, PDF & Email