Smiljana Milinkov: Tanjug posluje mimo zakona i emituje lažne vesti

"Manipulisanje informacijama u interesu vladajuće političke strukture, koja opet finansijski omogućava Tanjugov nelegalan opstanak"

03. Nov 2018

Medijska ekspertkinja Smiljana Milinkov izjavila je danas da državna novinska agencija Tanjug, sem što posluje mimo zakona, u nekim situacijama emituje i lažne vesti, s ciljem obmanjivanja javnosti a u korist vlasti.

“Primeri Tanjugovog neobjektivnog i lažnog izveštavanja ukazuju na prenebregavanje javnog interesa i manipulisanje informacijama u interesu vladajuće političke strukture, koja opet finansijski omogućava Tanjugov nelegalan opstanak”, kazala je Smiljana Milinkov na regionalnoj naučnoj konferenciji “Verodostojnost medija” na Filozofskom fakultetu u Tuzli.

Ona je podsetila da Tanjug i dalje posluje, iako je po Odluci Vlade Srbije koju je potpisao tadašnji premijer Aleksandar Vučić, a u skladu sa zakonom, trebalo da prestane sa radom u novembru 2015. godine.

“Dakle, Tanjug i dalje posluje, i to volšebno potpomognut državnim finansijama, i svakodnevno plasira vesti, od kojih se za pojedine potvrdilo da je reč o neproverenim ili lažnim informacijama”, kazala Smiljana Milinkov.

Dodala je da je zvanično u toku je „procena žiga“ Tanjuga, pošto ta novinska agencija nema imovine i ocenila da će nakon toga država pokušati da pronađe način da Tanjug nastavi da posluje.

“Ako se to desi, posledice će biti nastavak propagande u korist režima i uništavanje konkurenata, privatnih agencija Beta i FoNet. Reč je o zatvorenom krugu međusobnih odnosa politika – ekonomija – mediji, kojima se kroz praksu ‘ti meni, ja tebi’ definiše pojam klijentelizma”, navela je Smiljana Milinkov.

Devetu po redu naučnu konferenciju „Verodostojnost medija“ organizovao je Filozofski fakultet Univerziteta u Tuzli, uz podršku Misije OEBS-a u Bosni i Hercegovini.

(Autonomija)