Medijska koalicija pruža punu podršku listu Danas i Coraxu

Medijska koalicija smatra da je jučerašnji dan, koji je protekao u organizovanom napadu predstavnika izvršne vlasti na list Danas, predstavljao još jedan veliki poraz ideje medijskih sloboda u Srbiji, a vlast je i ovoga puta pokazala svoje neprijateljstvo prema slobodi izražavanja, kao i slobodi umetničkog izražavanja.

10. Nov 2018

Reading Time: 2 minutes

Medijska koalicija smatra da je jučerašnji dan, koji je protekao u organizovanom napadu predstavnika izvršne vlasti na list Danas, predstavljao još jedan veliki poraz ideje medijskih sloboda u Srbiji, a vlast je i ovoga puta pokazala svoje neprijateljstvo prema slobodi izražavanja, kao i slobodi umetničkog izražavanja. Osim toga, predstavnici vlasti su ponovo demonstrirali i sklonost ka manipulaciji i elementarno nepoznavanje uloge medija u savremenom društvu.

Medijska koalicija pruža punu podršku redakciji Danasa i karikaturisti Predragu Koraksiću Coraxu i podseća da reč karikatura potiče od italijanske reči „caricare“, koja znači „preterivati“. Smisao karikature je upravo preuveličavanje i deformisanje istaknutih osobina pojedinaca. Takođe, podsećamo da su karikaturisti i autori satira i humoreski proganjani jedino u najtotalitarnijim društvima, i to u njihovim najgorim periodima.

Takođe, podsećamo da su forme karikature, satire i humoreske – prema praksi Evropskog suda za ljudska prava – posebno zaštićene kao oblik slobode umetničkog izražavanja, koja je inače garantovana i našim Ustavom.

Podsećamo da je karikatura, zapravo, odgovor na optužbe šefa poslaničkog kluba SNS-a da dnevni list Danas – inače jedan od retkih medija u Srbiji koji drži do novinarskog kodeksa – vodi “harangu protiv SNS-a i nedužnih ljudi, koja je nezabeležena još od vremena Gebelsa i Hitlera”.

Takođe, ukazujemo da je u brojnim reakcijama predstavnika izvršne vlasti namerno iznošena neistina da je Danas Aleksandra Vučića poistovećivao sa Hitlerom, ali da je to čak i istina, da je na karikaturi Vučić tako i prikazan – to bi apsolutno predstavljalo legitiman način izražavanja karikaturiste koji se inače često koristi u demokratskim zemljama kada se žele prikazati određene nedemokratske i autoritarne sklonosti političkih funkcionera.

Još jednom podsećamo da su javni funkcioneri, i po međunarodnom pravu i po našim zakonima, dužni da trpe viši nivo javne kritike, a sloboda izražavanja je mnogo šira u odnosu na njih.

Posebno je sramotna reakcija Ministarstva kulture i informisanja na karikaturu Danasa, s obzirom na činjenicu da je pre samo desetak dana ono odbilo da reaguje u slučaju poziva na linč novinara i nezavisnih medija u Srbiji u listu Ilustrovana politika, tvrdeći da „ministarstvo nema običaj, niti je u njegovoj nadležnosti, komentarisanje bilo čijeg autorskog teksta“.

“Ministarstvo se u takvim slučajevima arbitražno ne stavlja ni na čiju stranu. Ako bi to eventualno i učinilo, pogotovo u kritičkom tonu, onda bi se povredio Zakon o javnom informisanju i medijima Republike Srbije i pogazila odredba Ustava Republike Srbije, kojom se jemči sloboda mišljenja i izražavanja, kao i sloboda da se govorom, pisanjem, slikom ili na drugi način traže, primaju i šire obaveštenja i ideje“, izjavio je tada državni sekretar Aleksandar Gajović.

Medijska koalicija je već zahtevala odlazak ministra Vladana Vukosavljevića i državnog sekretara Aleksandra Gajovića zbog brojnih skandala koje prate njihovo delovanje, kao što je neuspešan rad na Medijskoj strategiji i ovogodišnji kriminalni konkurs za medijske sadržaje. Posle ovog skandala sa saopštenjem, ministar i državni sekretar moraju da budu smenjeni.

Beograd-Novi Sad-Niš-Kragujevac, 10. novembar 2018.

Nezavisno udruženje novinara Srbije
Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Asocijacija nezavisnih elektronskih medija
Asocijacija Lokal pres
Asocijacija onlajn medija

Print Friendly, PDF & Email