Novinaru VOICE-a Mladenu Savatoviću nagrada za novinarsku hrabrost u zaštiti životne sredine

"Dajemo mu priznanje zato što hrabro i dosledno dokumentuje korupciju, u oblasti životne sredine"

22. Nov 2018

Reading Time: 2 minutes

Novinar Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra (VOICE) Mladen Savatović ovogodišnji je dobitnik priznanja za novinarsku hrabrost i doslednost u zaštiti životne sredine, koju dodeljuje Vojvođanska zelena inicijativa.

“Njegova novinarska istraživačka aktivnost je u službi zaštite životne sredine i kvaliteta života građana Novog Sada i Vojvodine. Dajemo mu priznanje zato što hrabro i dosledno dokumentuje korupciju, u oblasti životne sredine. Zahvaljujući njemu, zauvek će ostati zabeleženo ko je, kada, gde i koliko, radi lične koristi, ugrožavao životnu sredinu i kvaliteta života građana”, navodi se u obrazloženju nagrade.

Dodaje se da Savatović ima hrabrosti da se “uhvati u koštac” sa temama koje zahtevaju dug istraživački rad i predanost u analizi dobijenih podataka.

Priznanje za građansku hrabrost i doslednost u oblasti zaštite životne sredine ove godine pripašće dekanu Šumarskog fakulteta u Beograd Ratku Ristiću, koji se u javnosti bori protiv izgradnje mini hidrocentrala u zaštićenim prirodnim dobrima, jer to nepovratno uništava čiste reke i potoke i ugrožava opstanak građana na tim lokacijama.

Priznanje Zeleni utisak za 2018. godinu biće dodeljeno građanskoj inicijativi “Odbranimo reke Stare planine”, koja takođe podržava borbu protiv gradnje mini hidrocentrala u zaštićenim prirodnim dobrima.

Ironično “Priznanje za hrabrost i doslednost u uništavanju životne sredine” za ovu godinu pripašće Elektroprivredi Srbije, koja je ovog leta “ostavila bez vode jezera i reke u Srbiji”.

“Dragoceni strateški vodeni resursi ostali su bez vode zbog maksimalne proizvodnje električne energije. Turistički predeli su delovali opustošeno, biljni i životinjski svet iz jezera i njihovog okruženja je stradao. U medijima smo mogli da vidimo pustoš koju su ostavili u i oko Zavojskog, Vlasinskog, Uvačkog jezera…”, piše u obrazloženju.

Dodela će se održati u četvrtak u 19 sati, u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode.

Tom prilikom, Vojvođanska zelena inicijativa će obeležiti 10 godina postojanja projekta Zelena patrola, kao i 100 snimljenih i emitovanih polusatnih emisija dokumentarnog TV serijala “Zelena patrola na delu” na temu korupcije u oblasti zaštite životne sredine.

(Autonomija)

Print Friendly, PDF & Email