Sejdinović: Očekujemo da brzo pronađu nalogodavca napada na novinara Milana Jovanovića

Posted on by admin

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović izjavio je danas, posle hitnog sastanka Radne grupe za bezbednost novinara, da očekuje brzo pronalaženje, a potom i adekvatno procesuiranje nalogodavaca napada na novinara portala “Žig Info” Milana Jovanovića, kome je zapaljena kuća u Vrčinu.

On je agenciji Beta rekao da su predstavnici medijskih udruženja sa predstavnicima policije i tužilaštva iskazali zadovoljstvo zbog toga što su pronađeni neposredni izvršioci napada u relativno kratkom vremenu, ali i veliku zabrinutost zbog veoma male kazne za pomagačicu u tom zločinu sa kojom je sklopljena nagodba.

“Oni su nas uveravali da je Sporazum o priznanju krivice urađen u skladu sa zakonom i da on predstavlja samo prvi, početni, neophodni korak za rasvetljavanje celog slučaja”, naveo je Sejdinović.

Jedna od osumnjičenih Bojana Cvetković-Šijacki sklopila je sporazum o priznanju krivice s tužilaštvom kojim je osuđena na šest meseci kućnog zatvora i kaznu od 50.000 dinara, što je bio povod medijskim udruženjima i asocijacijama da traže hitan sastanak Radne grupe za bezbednost novinara.

Kako je Sejdinović naveo, na sastanku su istakli da taj slučaj neće biti rešen za predstavnike medija čak i ako neposredni izvršilac i organizator, za razliku od pomagačice, dobiju adekvatnu kaznu.

Mi moramo znati ko je naručilac ovog dela i koji su njegovi motivi. Takođe, naručilac mora biti sudski procesuiran”, istakao je Sejdinović.

Kako je naveo, od predstavnika policije i tužilaštva dobili su uveravanja da istraga ide u svim pravcima i da se ispituju sve mogućnosti, kao i da Milan Jovanović ima trenutno adekvatnu zaštitu.

On je kazao da je na sastanku tražena i informacija o napadu i na glavnog urednika portala “Žig info” Željka Matorčevića koji se desio pre napada na Jovanovića i da su dobili infomraciju da postoji napredak u tom slučaju.

Sejdinović je kazao da osim pritiska na državne organe da rade svoj posao i da počinioci budu adekvatno kažnjeni, predstavnici medija bi trebalo da reaguju i tako što će nastaviti da se bave onim temama kojim su se bavili Milan Jovanović i Željko Matorčević, a koje su mogući uzrok napada.

Sastanku, koji su inicirala medijska i novinarska udruženja, prisustovali su pomoćnik direktora policije Zvezdan Radojković, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Nemanja Pantić, zamenik republičkog tužioca Branko Stamenković i postupajući tužilac Drugog opštinskog javnog tužilaštva Nebojša Pavlović, kao i predstavnica Misije OEBS-a Gordana Janković.

Novinaru portala Žig info iz Grocke Milanu Jovanoviću zapaljena je kuća u noći između 11. i 12. decembra ove godine.

(Beta)

Leave A Response